0
Skrivet den 26 maj, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Kinas mat- A bite of China


Älskade ni precis som jag Svts program ”Kinas mat” med Fredrik Önnevall? Då kommer ni också älska  CCTVs dokumentärinspelning ”A bite of China (舌尖上的中国) som tar med tittarna på en fantastisk resa genom Kina, den kinesiska matkulturen och de kinesiska traditionerna.

Serien är omåttligt populär i Kina, inte bara för att det vattnas i munnen när man tittar, utan också för att den är otroligt vackert filmad och skildrar de kinesiska landskapen och naturen på ett magiskt sätt. I och med att den första säsongen från 2012 sändas så recenserades serien på The Guardian – Word of Mouth blog med omdömet att det måste vara den bästa serien om mat som någonsin gjorts.

Jag har själv inte hunnit igenom hela första säsong ännu, men för den avverkar säsongen 1 snabbt så sänds just nu säsong 2 på CCTV-1 och CCTV-9 Documentary varje fredag, både säsong 1 och 2 består av sju stycken 50-minuters långa avsnitt.

Här kan ni hitta mer info om programmet och även avsnitten, dock är avsnitten uppklippta i kortare snuttar så jag skulle föreslå att ni använder Youtube  istället. För den som inte behöver engelsk textning, eller vill öva sin kinesiska (språket är inte jättesvårt förutom att det figurerar okända namn på maträtter) så finns serien såklart på Youku.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.