7
Skrivet den 1 oktober, 2015 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Grattis, Kina!

Kinas NationaldagIdag är det Kinas Nationaldag! Varje år, den första oktober, firar kineserna att landet Folkrepubliken Kina grundades. Redan samma år som bildandet, 1949, deklarerades den 1 oktober som nationaldag och har firats med ceremonier och fyrverkeriet varje år sedan dess. Egentligen grundades landet den 21 september 1949, men den stora ceremonin på Himmelska fridens torg hölls den 1 oktober och blev genom detta dagen att fortsätta fira.

Kineserna får tre lediga dagar för att fira sin nationaldag, medan Hong Kongbor får endast två. Oftast tar dock kineserna en hel veckas ledighet, vilken i folkmun kallas den ”Gyllene veckan”, för att kunna åka hem till sina familjer och fira. Det är också populärt att gifta sig, så ovanligt många gifter sig under veckan, samt passar på att semestra runt om i hemlandet. Det skapar dock självklart också trafikkaos (även om det inte riktigt är lika galet som under det kinesiska nyåret) i landet när närmare 300 miljoner kineser är på resande fot. På vägarna slingrar sig bilköer långa, tågbiljetter säljs slut direkt och priser på flygbiljetter skjuter i höjden.
I huvudstaden firas såklart dagen extra mycket.

Militären har en nationaldagsparad med speciellt utvalda soldater vid torget, följt av en hissning av den kinesiska flaggan. Därefter får de tusentals samlade människorna också se de politiska ledarna i en pampig bilparad. Vart femte år slår militären till på stort med ännu mer extravaganta parader och ceremonier runt Himmelska fridens torg, vilket senast gick av stapeln 2014. Peking är ett attraktivt resmål under nationaldagsfirandet och dess historiska ”turistattraktioner” svämmar över av folk. Bland annat brukar kinesiska murens pass nära Beijing fyllas med dryga 60 000 människor per dag, och för några år sedan när det inte begränsades besökare i den Förbjudna Staden kunde så många som 100 000 besöka den per dag…

Extra kuriosa: Sverige var en av de första länderna som erkände Kina som land vilket ännu har stora effekter på handelssamarbeten mellan länderna)

Länkar:
http://se.gbtimes.com/historia-nutid/historia/hela-kina-firar-nationaldag-den-1-oktober http://en.wikipedia.org/wiki/National_Day_of_the_People%27s_Republic_of_China http://www.chinasmack.com/2011/pictures/national-day-golden-week-holiday-crowds-throughout-china.html


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!