0
Skrivet den 9 februari, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

”Kinas överblivna kvinnor” protesterar

Med bara 11 dagar kvar nalkas det kinesiska nyåret och det kommande lammets år med stormsteg. Inte bara märker vi det på plats genom att storstäderna snart evakueras på folk, då den största årliga mänskliga migrationen infaller. Totalt förra året väntades 3,6 biljoner resor att genomföras. Vi ser det också på Taobao och andra sociala medier där diverse annonser om möjligheter att hyra en pojkvän att ta hem till släkten att visa upp inför nyåret.

kinas överblivna kvinnorFenomenet kan anses suspekt för en cis-människa i Sverige, men i Kina är det helt klart socialt accepterat. Marknaden för hyrda flickvänner är mycket mindre, enligt en intervju i ABC. Anledningen? Den hysteriska pressen för kvinnor att gifta sig under 26 års ålder och slippa att bli kallad en sådan kallad ”överbliven kvinna”.

Pressen kommer från alla delar i samhället. En singeltjej över 27 gör att föräldrarna kan ”förlora ansiktet” och det finns också ett starkt incitament för att mor- och farföräldrar i Kina skall ta hand om sina barnbarn och ta hand om dem när de slutar att jobba. Även från staten ses situationen som akutKinas ettbarnspolitik har gjort att det idag finns 20 miljoner fler män än kvinnor under 30. Man skulle kunna tro att detta skulle göra det enklare för kvinnor att gifta sig, men idag tenderar män att gifta sig under sin sociala status och lämnar då ett överflöd av urbana yrkeskvinnor som måste välja bland män som både har lägre utbildning och status än dem.

Denna situation har lett fram till att det dels har blivit mer socialt accepterat med hyrda pojkvänner samt att en mängd med dejting och matchmaking-events spirar fram varje år. Och det blir bara mer extremt för varje år som går, år 2012 rapporterade t.ex. ABC om ett matchmaking-event för bebisar. Enligt uppgift skall de som hyr pojkvänner främst vara rika kvinnor i 25-års åldern samt homosexuella kvinnor som inte kan vara öppna med sin homosexualitet.

”The women who rent a boyfriend to bring home for the Lunar New Year are wealthy women around the age of 25. Their parents fear losing face and worryr that no one wants to marry their old single daughters.” – intervju i ABC

Men i veckan rapporterade CCTV en spännande vändning på en annars ganska tråkig uppförsbacke. Det är en grupp i Shanghai som kallar sig själva 非暴力不合作剩女联盟 ”Non-violent Resistance Left-over Girls’ Union” och med slagorden ”Mom, do not force me to get married when i come back home for New Year. I am responsible for my own happiness” kämpar de för att inte behöva bli grillade från föräldrar och släktingar samt bli tvingade att gå på blinddates under nyåret.

Än finns inte mycket skrivit om gruppen i västerländsk media, men om jag söker på de kinesiska karaktärerna får jag över 14000 träffar. Jag tror att vi alla är överens om att vi är långt ifrån framme – men i framtiden blir det på riktigt spännande att följa utvecklingen i frågan gällande Kinas överblivna kvinnor.

Läs vidare:
Bilder från protesterna via gamersky (kin)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.