7
Skrivet den 14 augusti, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesens långa nagel

xin_200703261740673775412Varför har kineser en lång nagel?

Runt om i Kina och även i vissa andra asiatiska kulturer stöter man på män med en nagel längre än de andra. I många fall är det lillfingernageln. I många fall är den mycket lång. Det cirkulerar myter och historier om varför de har dessa. Många tror att det är för att kineserna skulle kunna snorta heroin eller opium ur nageln, men det är snarare ett positivt plus än själva syftet.

Den långa nageln användes som en statussymbol förr i tiden då kineserna kunde visa att de:

  1. Inte behövde göra manuellt arbete
  2. Inte behövde utföra sysslor
  3. Hade nog med pengar för att ha andra som gjorde 1 och 2 åt dem.

Kejsaren och andra delar av överklassen hade långa naglar som en symbol för denna ompyssling. Detta har nu följt med in i modern tid och kinesiska män bär en lång lillfingernagel med stolthet. Det ser ”rikt” ut.

Frågar du någon kines på gatan kommer de antagligen också ge dig svaret: ”Det ser rikt ut”.

För att dra en parallell till västvärldens fördomar kan vi likställa detta fenomen med kvinnor och deras naglar. Att ha långa, målade naglar tyder på rikedom, att man är välskött och inte utför tungt manuellt arbete. Så i verkligheten är de långa naglarna inte så konstiga. De kan dock vara lite äckliga och ovårdade från gång till gång, men man kan inte begära allt. De har ju ändå sparat dem ett tag…


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.