2
Skrivet den 4 juni, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Kineser är ett ärligt folk

Efter att i nästan 10 år åkt till och från Kina samt även varit bosatt i landet, har jag kommit fram till en slutsats – kineser är ett ärligt folk. Då menar jag inte ärlig som i termer av att jag som västerlänning får samma pris när jag handlar mat eller när jag köper en tröja – för det kommer jag med all säkerhet aldrig att få. Vad jag menar är istället att de flesta kineser är ärliga i form av att de säger exakt vad de tycker.

För att förklara vad jag menar så har jag nu efter 2 veckor i Kina, fått reda på massor med nya saker om mig själv. Hos optikern fick jag reda på att mitt ena ögonbryn är högre än det andra och det är därför mina glasögon ser sneda ut. När jag skulle förlänga mina ögonfransar trodde en utav dem som arbetade där att jag försökte förklara att jag var gravid – jag vet inte om hon tyckte att jag såg gravid ut eller om hon bara missförstod mig. En kompis som är flytande på mandarin fick förklarat av ett butiksbiträde när hon var och shoppade kläder att hon var väldigt söt, men tyvärr lite för tjock.

En kompis som är flytande på mandarin fick förklarat av ett butiksbiträde när hon var och shoppade kläder att hon var väldigt söt, men tyvärr lite för tjock.

När jag studerade i Beijing hade jag en lärare i kinesisk skrift. Hon var en väldigt ärlig kvinna. Hon sa precis vad hon tyckte om varenda elev. Vissa elever var duktiga studenter, andra var mindre bra. Detta var inget som min lärarinna skämdes för att säga högt inför alla. Hade man studerat och gjort sin läxa och dessutom kunde den bra, blev man överöst med komplimanger om hur bra man var och det var de elever som hon gav mest tid åt.

Men det finns alltid två sidor av ett mynt och det gäller även här. De uppriktiga kineserna jag stött på, bara under dessa två senaste veckorna jag varit här, har inte bara sagt saker som kan upplevas som negativt, utan också påståenden som gör att jag tycker de har ett mycket gott omdöme. Jag har fått höra att jag har vackra ögon, är duktig på språket och att både jag och mina kära mor ser väldigt unga ut.

Jag ställer mig därför frågan, gillar jag deras uppriktighet? Ja, vissa stunder, andra stunder inte alls. Men låt mig säga såhär, ni förstagångsresenärer, var beredda på att få höra mycket om er själva när ni åker till Kina.

photoOptikern som påpekade att mina ögonbryn var sneda, tack för observationen!


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.