2
Skrivet den 15 februari, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

”Kineser äter vad som helst” – Del 1 – Kycklingfötter

När man som icke-kines talar om mat i Kina brukar det oftast handla om två olika saker; först och främst klassiska maträtter som nudlar, ris och dumplings, det andra är att kineserna äter vad som helst och detta följs ofta av skräckexempel.

Jag ska försöka skriva lite om det senare antagandet. Innan jag åkte till Kina gav jag mig själv ett löfte om att äta allt jag blir bjuden på här, oavsett hur äckligt det låter eller ser ut att vara. Något som för de som kände mig innan inte är en lätt uppgift, mer äckelmagad person än mig fanns inte när jag var yngre. Men det är ett löfte jag har hållit och ständigt försökte utmana till det yttersta. Det innebär också att jag har fått en hel del upplevelser i matväg som jag ska försöka återberätta. Min kinesiska vän i Beijing, Haitian, var själv en stor fantast av vad vi skulle kalla för ”konstig” mat tog mig runt till hennes favoritrestauranger i huvudstaden.

 

I de flesta fallen då man nämner udda kinesisk mat så tänker folk ofta på kycklingfötter, med rätta. För är det något som kineserna äter överallt, från norr till söder så är det just kycklingfötter. Det ser inte det minsta gott ut. Hur är det med hälsoaspekten, de går ju i sin egen avföring o.s.v. Njae, jag ska kanske vänta lite med att testa dem.

Rättare sagt och gjort, det tog mig 4  månader i Kina innan jag testade kycklingfötter för första gången. Jag var på resa nere på den tropiska ön Hainan, jag och mina nyfunna kinesiska vänner där kände att vi var lite hungriga kl 1 på natten och vi gick ut på gatan. Det jag älskar med Kina, framförallt i de södra delarna är att oavsett när man går ut så finns det möjlighet att hitta mat i form av framför allt BBQ på gatan till en kostnad av 1-2 yuan per spett. På Hainan handlar det naturligtvis ofta om seafood-spett, jag beställde i det här fallet en halvkilo stor bläckfisk som styckades upp på spett. Men det är inte det som det här inlägget ska handla om, bläckfiskar är vardagsmat även i stora delar av Europa. Min 2 meter långa kinesiske vän som drack Sprite till alla måltider sprang iväg och kom 5 minuter senare tillbaka med en stor plastpåse med 30st kycklingfötter i, välkryddade och fint grillade. Och man tackar ju som bekant inte nej när man blir bjuden på mat i Kina.   

Hur smakar då en kycklingfot? Jag har ätit kycklingfötter flera gånger efter det här och måste tyvärr säga att de skiljer sig mycket åt i kvalitet och smak beroende på i vilket sammanhang och var man äter dem. Smaken har, som i de flesta fall när det kommer till BBQ, att göra vilken kryddning det slängs på. I Kina kör man ofta på en standardkryddblanding runt större delen av landet, mycket smakar hyfsat lika när man befinner sig på dessa matställen på gatorna. Den andra viktiga aspeketen är hur mycket kött det finns på fötterna. Har man inte ätit kyckligfötter tidigare kan man tro att de inte har så mycket kött på sig. De ser ut som att det är mest ben, men det finns de fötter som har rejält med kött på sig och när jag var i Hainan så åt jag av denna kategorin och fick en positiv överraskning. Hainan är förövrigt ganska känt för just sina väldigt stora höns och maträtter med dessa, så ön är ett bra ställe om man vill testa på just kycklingfötter.

Konsistensen när man äter en fot är lite svår att beskriva för det är självklart att man också äter upp själva benen i fötterna i den mån det går, ungefär hälften av dem går att tugga i sig. Det är lite segt, det knastrar och känns ganska obehagligt innan man vänjer sig. Den liknelse jag kan komma närmast är nog kräftor, jag är en av dessa som tuggar de mindre benen för att komma åt allt, tänk nu att ni har ett lager med kött runt omkring dessa samt att de är lite segare. Ja, ska klargöra att kött i dessa fallen är fett kött och vet att vissa personer inte skulle kalla det kött alls. Proceduren som jag fick lära mig är att du biter av tårna på foten en efter en och tuggar för att ge dig in på resterande delen där benen kan vara lite hårdare. När jag senare åt kycklingfötter på en BBQ restaurang i Beijing var dessa mer av en besvikelse både i smak, storlek och konsistens och jag önskade att jag kunde bjuda min vänner på riktiga söderfötter istället. Jag ser fram emot den dagen jag kan få testa på kycklingfötter hemma hos en kinesisk familj med de tillagningsätt och kryddor som kan tänkas användas där.

..du biter av tårna på foten en efter en..

Andra rätter som ingår lite i samma kategori som kycklingfötterna men som i Sverige har en större förankring i det traditionella köket är grisfötter men också gristrynen, grisöron och tuppkam. Alla dessa delar serveras naturligtvis i det kinesiska köket också, man hittar dem med enkelhet och i hela sin härlighet på marknader och i matvarhus. När det kom till restauranger åt jag dem oftast i form av olika grytor där det inte gick att se vad det var mer än till namnet. Dessa rätter var i sig aldrig något speciellt mer än att framförallt grisfötter och trynen var väldigt feta i sin konsistens och smak, något som inte är negativt. Det var en trevlig kontrast tillsammans med det torra riset och de ångkokta grönsaker.

 

Läs mer om udda maträtter i serien ”Kineser äter vad som helst”
Del 1 – Hönsfötter
Del 2 – Insekter
Del 3 – Åsnerestaurangen
Del 4 – Kaninhuvuden


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.