1
Skrivet den 17 februari, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

”Kineser äter vad som helst” – Del 2 – Insekter

Inlägget är del två i Jonatans resa genom kulinariska Kina. Bilderna och beskrivningarna kan uppfattas som äckliga, om man inte har en egen fascination för att äta insekter. Läs och njut!

Kryp

En av de klassiska sakerna många känner att de ska testa på när de är i Asien är insekter, och de kan man främst få på två olika sätt. Det vanligaste är på de så kallade nattmarknaderna där man säljer för många skrämmande och speciella djur som mat, främst för att locka turister att testa sig själva med alltför höga priser. Detta är inte något som gemene kines äter.

Det var här jag tog ett av mina första steg mot att börja testa de mer udda rätterna i Kina. Nu i efterhand så inser jag att just denna delen av nattmarknaderna inte har något som helst med kinesisk mat att göra, men de är lätta att hitta och man får sin del av spänningen. Precis som vi kunde se Magnus göra när han var på nattmarknaden vid Wangfujing, så såg även jag ett stånd där de sålde 3 skorpioner på en pinne, för priset av 25 yuan.

Skorpion på pinne

Man fick se hur en av männen satte på levande små skorpioner på ett spett för att sedan sätta ner den i hållare längst fram, här satt nu 30 st med viftande ben väntandes på att bli valda för att sedan kryddas och snabbt friteras. De var krispiga och smakade BBQ-krydda, helt enkelt en positiv upplevelse. Sen att jag i 3 timmar efteråt hade en placebokänsla av att en av taggarna satt fast i min hals fick effekten att jag drack många öl får man leva med.

Sen finns den andra varianten, den riktiga som faktiskt uppskattas av kineserna själva. Jag kom till ett mysigt litet kvartet i hutongerna nordost om den Förbjudna Staden som jag hade haft turen att hitta av en slump under en av mina tidigare strapatser i området. Här ligger min absoluta favoritrestaurang i Beijing, som serverar klassisk street-BBQ fast inomhus. Oddsen att min vän skulle ta mig till restaurangen som låg vägg i vägg med denna kan inte ha varit högre. Denna andra restaurang serverade klassisk mat från Yunnan och det var framförallt en rätt som hon ville att jag skulle testa. En klassisk tri-bug plate, en tallrik fylld med 3 sorters insekter. Till priset av 120 yuan (vilket är en extraordinärt dyr rätt i Kina) fick vi in friterade gräshoppor, larver samt honungsbin.

Insektstallrik

Gräshopporna påminde i mycket om skorpionerna fast det kändes mer hälsosamt att äta dem i den här miljön, också en aspekt att tänka på när man vill testa nya saker. Försök hitta rätten i en restaurang istället för att testa den ute på gatan, i många fall finns de och upplevelser blir mycket roligare. De friterade larverna smakade på ett lite bissart sätt som kaksmulor, både i smak och konsistens. Kanske var det mjöllarver?

Avslutningsvis var det dags för honungsbina och de har en smak av sötma som känns passande. Om det beror på att det just är honungsbin och de har honungen i blodet eller om det är en ren inbillningen för att jag vet vad det var jag åt är ingen jag kan uttala mig om, men gott var det.

Enda negativa med det är att det var så pass dyrt som det var, för smakmässigt kan jag tänka mig att äta det fler gånger men det är inget man spontant beställer in till lunch.

Larv

Läs mer om udda maträtter i serien ”Kineser äter vad som helst”
Del 1 – Hönsfötter
Del 2 – Insekter
Del 3 – Åsnerestaurangen
Del 4 – Kaninhuvuden


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.