1
Skrivet den 19 februari, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

”Kineser äter vad som helst” – Del 3 – Åsnerestaurangen

Läs mer om udda maträtter i serien ”Kineser äter vad som helst”
Del 1 – Hönsfötter
Del 2 – Insekter
Del 3 – Åsnerestaurangen
Del 4 – Kaninhuvuden

Min kinesiska vän tog med mig till en av hennes favoritrestauranger i närheten av hennes barndomskvarter, dagens meny skulle bestå av åsna. Jag hade testat det en gång tidigare i Kina när jag var på resa upp i Changchun och blev bjuden på jiaozi/dumplings med åsnekött och de ligger fortfarande på topp 3-listan av de dumplings jag har ätit i Kina. Men idag skulle det inte bli dumplings utan soppa och kebab.

..väggarna var prydda med posters på en åsnas anatomi..

Åsnerestaurangen i fråga var en mysig liten familjeangelägenhet där inredning gick i ganska grov naturlig stil, väggarna var prydda med posters på en åsnas anatomi och traditionella vävar, gissningsvis från västra Kina. Bredvid luckan där vi betalade stod en stor frys fylld med olika delar från åsnor. Det specifika med den här restaurangen var att alla deras rätter innehöll åsna och att de använde alla delar av åsnan. Här i Sverige å andra sidan blir vi förskräckta av bara tanken. Vi har något att lära.

Vi fick in våra skålar med soppa. Det var en klassisk nudelsoppa med tunna, fyrkantiga bitar med kött i. Fast att kalla det kött är att ta i, det vi hade beställt in var åsneskinn som enligt min vän är väldigt hälsosamt för blodet. Åsneskinn har genom århundraden använts för att tillverka gelatin (ejiao, 阿胶)i Kina och är en klassisk ingrediens inom den kinesiska medicinen.

Nästa rätt vi tog in var åsneburgare/kebab, ett litet bröd fullproppat med fettdrypande mört åsnekött. Mer avancerat än så behöver det inte vara för att vara helt fantastiskt gott.

Till min förvåning hade min kinesiska vän inte någon som helst aning vad det var för något.

Min vän var också intresserad över mina kunskaper i kinesiska gällande kroppsdelar och bad mig gissa vad de olika rätterna på menyn innehöll. Jag kände bl.a. igen tecknen för mage, ben och öga. Hon lärde mig att den där rätten var åsnesvans och den andra där var rygg. Sen frågade hon vad den dyraste rätten innehöll för något. De rätter vi hade beställt gick i prisklassen 10 yuan per rätt och den rätt jag kollade på kostade 180 yuan per jin (halvkilo), väl bevandrad i den kinesiska köttindustrin svarade jag att det måste helt enkelt vara åsnepenis. Svårare var det att lista ut vad det var som var näst dyrast på prislistan, då jag såg tecknet för mun/öppning 口 gissade jag helt enkelt på tunga. Till min förvåning hade min kinesiska vän inte någon som helst aning vad det var för något, hon hade aldrig sett det ordet förut och i Pleco stog det enbart att 碗口 betydde “en skåls diameter”. Bestämd för att ta reda på vad det var gick hon över till de äldre herrarna i hörnet som såg ut att vara en del av inredningen för att fråga dem om denna märkliga rätt. De började skratta högt och hon smög tillbaka röd i ansiktet, wankou som kostar 120 yuan halvkilot är inget mindre än det kvinnliga könsorganet på en åsna.

Tyvärr förlorade jag bilderna från restaurangen i ett förhastat försök att uppgradera telefonen till iOS7. Så ni får själva föreställa er hur detta spektakel såg ut.


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.