0
Skrivet den 24 juli, 2016 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Lärarmöten i Beijing – Vilka är mest moderna – kineser eller européer?

Under de kommande två veckorna pågår ett sino-svenskt samarbete mellan Beijing Municipal Education Commission, komissionen för internationellt utbyte, svenska ambassaden i Peking och kinesiska Nageshenme.com, en hemsida som syftar till att stötta undervisningen av kinesiska i Sverige. Bakom initiativet står Gao Yu och May, två kineser som nu dedikerar all sin tid åt att hjälpa alla som läser kinesiska i Sverige.

Idag publicerar vi Lindas andra bloggpost fråäventyret ”Lärarmöten i Beijing”.  Tidigare har vi även publicerat en intervju med Linda och hennes första blogginlägg hos oss. 

kineserVilka är mest moderna – kineser eller européer? Under dagarna i Beijing har jag funderat mycket på denna fråga, och börjar nu luta åt ett givet svar. Idag tog jag mina unga lärarkollegor till hjälp och ställde dem samma fråga.”Vilka är modernast?”, frågade jag dessa vana resenärer mellan Kina och Sverige. ”Hur menar du då?” undrade de förstås och jag förtydligade med att förklara att jag tänkte på hur man använder sin mobiltelefon varje dag. ”Aaaah, kineserna förstås”, var det självklara svaret.

I Kina använder man sin mobil till det mesta. Mina experter Therese och Åsa berättade att det mesta går att sköta genom WeChat, som är en av de största sociala medier plattformarna i Kina. Här håller man kontakten, men man kan också beställa taxi, boka restaurang och använda WeChat Wallet vid betalning i affärerna. Detta att man kan betala genom att hålla upp mobilen mot kassan tycker jag är särskilt smidigt. Det finns massvis av appar av detta slag, samt appar för att söka efter bra restauranger, bra hotell och för att veta var man är och vart man ska.

Vad gör man då om man saknar någon av dessa appar? Ja… själv drar jag ibland fram en stor karta över Beijing och vecklar ut. Detta brukar roa min omgivning, om de mot förmodan skulle råka titta upp från sina egna mobiler. Att få tag på en taxi är dock riktigt svårt,  om man inte gör det via mobilen. Alla taxichaufförer är nämligen redan på väg till någon upphämtningspunkt som de redan har fått information om och knappat in på sin GPS. 

Ja… själv drar jag ibland fram en stor karta över Beijing och vecklar ut. Detta brukar roa min omgivning, om de mot förmodan skulle råka titta upp från sina egna mobiler

Inte imponerad ännu? Vi har det mesta av detta i Sverige tycker du? Ja, men då tar jag till trumfkortet: En dag då jag skulle träffa mina vänner möttes vi på ett stort populärt café, MAAN COFFE, i centrala Beijing. Jag var enormt fikasugen och beställde vid kassan en cappuccino och det chokladigaste som fanns; en chokladvåffla med chokladglass och chokladkex. Jag betalar och får… en teddybjörn! Wei shenme? (Varför?) undrade jag, men kassören vinkade otåligt iväg mig. Road gick jag med teddybjörnen och satte mig hos mina vänner. De skrattade och förklarade att det fanns en sändare i björnen, så att servitören skulle kunna hitta till mitt bord. Lite senare kommer hon mycket riktigt med min beställning, och jag får byta min björn mot något mycket mer ätbart!”

kineser

Linda och den inte så ätbara björnen

Nageshenme syftar till att hjalpa svenska studenter och kinesiska larare och skapa en battre kontakt mellan de tva landernas kultur och sprak. Sidan ar stangd for Beta-testing just nu, men Motkinas lasare har mojlighet att fa en invite for att ocksa kunna ta del av sidan. Om du vill veta mer om Nageshenme kontakta yugao@outlook.com. Kika in hemsidan för mer information om hur du blir en del av Beta-versionen.  Håll utkik efter fler blogginlägg från Linda om sin tid här i Peking.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.