0
Skrivet den 6 maj, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Kineser upprörda över Hertiginnan Kate

Bild från BBC

I samband med att princessan Charlotte föddes häromdagen i England så presenterade Hertiginnan Kate och Prins William deras nyfödda för pressen och världen. Svenska kungligheter presenteras på liknande sätt när de föds. Vi ser inte detta som något konstigt. Dock hörs nu upprörda röster från Kina.

“As a Chinese, I’m deeply shocked,” sa en kvinna till kinesiska nyhetskanalen NetEase.

“How can she get up from bed less than 24 hours after delivery, and walk in heels with her legs exposed?” sa en annan.

Detta kan verka underligt, men belyser de stora skillnaderna mellan kultur i väst och öst.

Enligt kinesisk tradition ska nyblivna mamman, efter förlossning, vara sängliggande i en månad för att återhämta sig från utmattningen. Detta kallas Zuo Yuezi (översätts ungefär till Sitta ut månaden).

Under månaden från det att barnet föds så bör mamman inte lämna hemmet eller gå utomhus, inte äta kall mat samt inte bada eller tvätta håret – allt för att undvika att bli sjuk. Nu på senare år så bör man även undvika air condition som kan förkyla mamman och barnet. Även iPads och smartphones ska plockas undan för att inte distrahera mamman från barnet och att ta kort på bebisen bör undvikas första månaden.

Detta har varit tradition i flera hundra, möjligen tusen år. Efter månaden är till ända så firas bebisens kommande till världen med fest och uppvisning för familj och vänner. Med den moderna livsstilen har detta uppdaterats och tas inte riktigt lika hårt på längre. Alla mammor har inte heller möjlighet att vara borta från jobbet så länge. Men de traditionella värderingarna sitter fortfarande i.

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.