0
Skrivet den 16 februari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Kineserna dricker mest rödvin i hela världen

Kina har nu klättrat sig upp på platsen som världens största rödvinskonsument. Under 2013 konsumerade kineserna hela 1865 miljoner flaskor rödvin, vilket är en ökning på 136 % över de senaste 5 åren. Under samma period har siffrorna droppat 18 % i Frankrike och 5.8 % i Italien.

rödvin

Att det är just rött vin som har fått sådan slagkraft och inte vitt, handlar bland annat om att färgen röd symboliseras med tur och lycka medan färgen vit förknippas med döden.  2011 så uppgick konsumtionen av vitt vin enbart till 8 % av den totala konsumtionen.

Som en liten kommentar till det här så måste jag tillägga att jag inte är helt förvånad att kineserna är de som dricker mest vin. Vin dricks nämligen inte riktigt på det sätt som vi är vana vid. Om man går på middag med en kines så tar de vanligtvis själv med sig några flaskor till restaurangen. Vinet serveras därefter antingen i ca 10 cm höga ölglas eller i vinglas. I båda fallen fylls glasen på till dess att glasen blir helt fyllda. Därefter skall åtminstone första glaset svepas. Är du man så förväntas du fortsätta svepandet av glasen även inför kommande glas, alternativt ta stora klunkar enligt enligt korrekt respektgivande kutym. Har du förresten missat mitt tips och trix-inlägg om hur man överlever en kinesisk middag

Läs vidare:
Motkinas recension av filmen Red Obsession (via Motkina.se 2013-12-06)
China becomes biggest market for red wine (via the guardian 2014-01-29)
China is the new biggest market for red wine (via daxueconsulting.com)
Chinese become world’s top tipplers of red wine (chinadaily.com 2014-01-29)
China Grows as a Wine Superpower (business.time.com 2013-10-31)
The International Wine & Spirit Research Report (via IWSR.co.uk)
How to Become a Wine Importer (via ehow.com)
Bloggen Grape Wall of China 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.