3
Skrivet den 19 februari, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Kinesisk film prisad med Guldbjörnen i Berlin


Årets filmfestival i Berlin – Berlin International Film Festival – är precis avslutad. Festivalen, som grundades 1958, har firats årligen sedan 1978 och drar ca 300.000-500.000 besökare per festival – vilket gör den till världens största filmfestival räknat på antal besökande. I lördags hölls prisutdelningen som markerar att filmfestivalen leder mot sitt slut, där ca 40 olika filmer tävlar om den åtråvärda guldbjörnen och silverbjörnarna, och i år stod alltså den kinesiska ”Black coal, thin Ice” (白日焰火) som vinnare av guldbjörnen. Thrillern är regisserad av Diao Yinan och utspelar sig år 1999 i en liten stad i norra Kina. Den handlar om en poliskommissaries jakt efter en brutal mördare efter att några skelett hittats i byn på ett fasansfullt sätt.

Även filmens manliga huvudroll, spelad av Liao Fan, belönades med en silverbjörn i kategorin bästa skådespelare. Tur var väl det, enligt uppgifter till TT lär han ha kommenterat vinsten med att säga ”jag kommer inte hem ifall om jag inte får pris, så tack för att ni låter mig komma hem.

I år var inte första gången Kina tagit hem första priset under festivalen. ”Tuya’s Marriage (图雅的婚事) av Wang Quanan (王全安) (2007), ”Woman Sesame Oil Maker (香魂女) av Xie Fei ( 谢飞) (1993) och ”Red Sorghum (红高粱) av Zhang Yimou (张艺谋) (1988) har också de blivit prisade med Guldbjörnen. Även Ang Lee har blivit prisad två gånger – 1993 för The Wedding Banquet (喜宴) (Taiwan) och Sense and Sensibility (USA/UK). 

Är det någon som har sett någon av ovan nämnda filmer är ni välkomna att återkomma med en recension!

Leta vidare:
Black coal, thin Ices IBDM-sida
Presskonferensen efter festivalen
Om Berlin International Film Festival (via Wikipedia)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.