5
Skrivet den 1 december, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesisk jul

5242887547_2ca3a12734_b

Så här års stannar hela Sverige för att sätta upp adventsljusstakar, värma på glöggen och börja äta pepparkakor. Förhoppningsvis är det mörkt och kallt, barn har börjat göra tomtar på dagis och farmödrar har börjat planera julbord. Men vad gör kineserna?

Mer än något så är kinesisk jul en kommersiell bäst-säljare i Kina. Och som vi alla vet är kineserna materialister så det sprakar om det. De saknar eller har valt bort många komponenter som svensk ar förknippar starkt med jul – t ex julmat, gudstjänster, Luciatåg och advent. Kineserna är däremot GALNA i tomtar, presenter och julsånger. Det är något mer Amerikanskt, mycket mer pråligt. Till att börja med så ska det konstateras att kineserna inte firat jul speciellt länge. Traditionellt så firas Moon festival under hösten och sedan nyår i januari/februari, beroende på vilket år det är. Men sedan det har blivit allt mer intressant att kika västerut för att se vad de har för sig på andra sidan jorden så har kineserna också anammat julen.

251479286_db761bfcc0_b

Kineserna är GALNA i tomtar

Julen har blivit så stor i Kina att det är en mycket viktig kommersiell tid. De börjar gärna sätta upp tomtar redan i mitten av november och spelar så mycket julmusik att man har tröttnat innan Lucia. Presenter handlas och ges gärna till nära vänner, men det är fortfarande framförallt den yngre generationens engagemang. Äldre kineser verkar ha en varierande inställning till julens alla blinkande ljus.

I vissa städer, eller delar av städer, kan man uppleva att julen är mer firad än det kinesiska nyåret, men låt dig inte luras. Kineserna är inte lediga över jul och njuter bara av färgglada tomtar och godis. Under nyåret åker så stor del av befolkningen hem att storstäderna kan upplevas öde. Det handlar alltså bara om att julen syns tydligare, inte att den firas mer.

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.