0
Skrivet den 11 december, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Kinesisk nakenprotest på Nobelfest

Inledningen av Nobelfesten i Stockholm under tisdagskvällen fick se sig avbruten av en nakenprotest utförd av fyra kinesiska kulturpersoner, som i protest mot att fredspristagaren Liu Xiaobo fortfarande sitter fängslad, streakade över Hötorget och in i Konserthuset.

Deltog i protesten gjorde författaren Liao Yiwu, poeten Bei Ling, konstnären Meng Huang, samt akademikern Wang Juntao. Samtliga greps av polis.

Varken Nobelkommitténs ordförande Per Wästberg, eller ledamoten och Kinavetaren Göran Malmqvist verkade dock uppskatta protesten. Malmqvist uttryckte i ett e-post att de fyra gjorde sig till “fullständiga idioter”, och Wästberg tyckte att det var en “löjlig” manifestation.

Meng Huang och Liao Yiwu protesterade på liknande vis förra året, när kinesiska författaren Mo Yan tilldelades Nobelpriset i litteratur.

VFL kan väl tycka att det är bra att vi regelbundet påminns om begränsningarna av yttrandefriheten och de praktiska konsekvenserna av detta. Exempelvis när det gäller Liu Xiaobo som sitter fängslad för sitt deltagande i en annan “löjlig” protest — skrivandet av det politiska manifestet Charta 08.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter