0
Skrivet den 18 december, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska antikviteter

Marknaden för kinesiska antikviteter, både möbler, smycken och prydnadsföremål, har funnits mycket länge men är verkligen på tapeten nu när man kan beställa grejer på nätet och få dem hemskickade. Det har aldrig varit så enkelt eller lockande. Men det finns några grejer att tänka på innan man börjar shoppa.

Vad är antikt?

Saker som är äldre än 80 år anses vara antika. Yngre än så kallar man dem för ”vintage”. Är de äldre än 800 år kallar man dem ”ancient”.

Lagar att ta hänsyn till

Precis som många andra länder på senare år har kineserna fått stort intresse i att behålla sin historia i landet. Det är så att allting som tillhör en dynasti (dvs är äldre än 1911) inte får exporteras utanför Kina. Kinesiska lagen har satt stränga exportreglulationer på detta och tar det på mycket stort allvar. Så hittar man en gammal stol på ebay från 1800 talet är den antingen en replika eller så bryter säljaren mot kinesisk lag. Försöker man föra ut antikviteter ur Kina kan tullen konfiskera dem.

Lagliga antikviteter (efter 1911) måste märkas med ett rött märke innan det exporteras. Möbelhandlaren kan hjälpa till med detta. Försök uppmuntra till att märket sätts på ett ställe där den inte stör. Tex inte mitt på skåpsdörren.

Replika eller reproduktion?

Eftersom det finns en stor marknad för kinesiska antikviteter och kinesisk historia så finns det också många replikor och reproduktioner i cirkulation. En reproduktion är en nyproduktion som erkänner sig vara ny och en replika är helt enkelt en fake-antikvitet.

Det kan vara jättesvårt att bedöma om en kinesiska antikviteter är verkligt gamla eller inte. Man kan naturligtvis lära sig knep när man tittar på möbler eller porslin, men såna avslöjande detaljer går också att gömma.Desto mer vi lär oss om hur man identifierar detaljer, desto bättre blir producenterna på att dölja dem.

Har man bara en bild på nätet att utgå från är det i princip omöjligt att bedöma äktheten. Huruvida något är äkta eller inte behöver ju inte påverka den estetiska charmen, så satsa på att köpa saker du gillar – hellre än att försöka investera i kinesiska antikviteter.

I min erfarenhet är det dock så att seriösa antikvitetshandlare kommer vara ärliga med vilka möbler eller prydnader du har lov att exportera och vilka som måste behållas i landet. Dessutom kommer de hjälpa dig med frakten och se till att sakerna inte skadas på vägen.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.