0
Skrivet den 1 april, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska aprilskämt

Hoppas alla har en supertrevlig första april, utan att ha blivit lurade alltför mycket. Tänkte dela med mig av några kända April’s fools skämt som har slagit i Kina.

I vanlig ordning så är det någon tidning som skriver något osant, roligt och fantastiskt. Folk glömmer att det är första april och tycker det är fantastiskt. Här är några återblickar i tiden:

1983 – Vattenpulver

Det är kanske inte så många som kommer ihåg det, men Hong Kong besvärades av färskvattenbrist i början på 80-talet. På första april så gick media ut med nyheten att forskare hittat ett sätt att ”skörda” vatten ur moln och att de dessutom lyckats utveckla en odefinierad teknik som skulle ”locka dit” fler moln. men att detta skulle bli ett något besvärligt sätt att lösa problemet på. Istället hade man bestämt sig för att börja importera vattenpulver från kinesiska fastlandet. Detta fantastiska pulver skulle få en halvliter vatten att magiskt bli 5 liter vatten.

Folk var lyriska. Problemen var ju lösta! Eller inte…

Virgin_Atlantic_Li_2526034b2013 – Flygplan med glasbotten

Detta kanske ni kommer ihåg? Virgin Airlines skulle lansera ett plan med glasbotten som skulle trafikera London-Skottland för att ge passagerarna möjlighet att njuta av den vackra engelska lantvyn.

CCTV, Kinas största TV/nyhetskanal sänder detta som helt sanna nyheter. CCTV hade angett The Daily Telegraph som källa, vilket gjorde det hela ännu värre eftersom Telepgraph hade varit ytterst tydliga med att detta var bara ett skämt.

2013 – Facebook är fritt!

Några chefer på Google sprider ordet att Facebook och Twitter släpps fritt i Kina. En halv värld hurrar. Man kan säga att de fick göra en ordentlig pudel och det tog lång tid innan folk förstod att det inte var ursäkten som var skämtet.

2009 – Ingen riktig panda

Kinesiska-Taiwanesiska relationer ser ut som de gör. Så när Kina gav Taiwan två pandor 2009 sågs detta som en stor gest. På första april sprider media att pandorna skulle varit fake. Att det egentligen var brunbjörnar som hade spraymålats. Detta var inte fallet, men det var folkstorm – både mot Kinas agerande men också mot Zooet som tagit emot pandorna. Man ifrågasatte deras kompetens att inte kunna särskilja en brunbjörn mot en panda.

 

 

 

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.