0
Skrivet den 31 juli, 2014 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

3 knep för en lyckad barkväll

index Går man in i en bar tar det inte många minuter innan tärningarna börjar kastas och glassen fylls på. Dryckesspel är något som är oerhört populärt i Kina och traditionen går tillbaka ända sedan Zhou-dynastin (1045 -256 f.Kr.). Från början var det ett tillvägagångssätt för att se till så kineserna inte drack för mycket. Under 476-221 f.Kr utvecklades spelandet till ett sätt att skåla och har sedan dess blivit mer en social grej än dryckesbegränsning. Här nedan har ni mina tre favoritspel, som är väldigt vanliga att se på kinesiska barer och uteserveringar.

Tärningsspel nr. 1

Varje deltagare ska ha fem tärningar och en kopp eller glass om det inte är genomskinlig. Alla deltagare skakar tärningarna i koppen/glaset och får därefter kika på sitt eget resultat, men självklart inte någon annans. Därefter skall deltagarna försöka gissa hur många av tärningarna (totalt) som har fått samma valör. Är man tre personer börjar man med minst tre av något. Tärningar som visar ettor är ”fria”, och går att använda som vilken valör som helst. Spelare 1 börjar med att gissa X (stycken) Y (valör). Där efter får spelare 2 bestämma sig om det föregående person är troligt eller inte. Man måste hela tiden höja antalet X (alternativt fortsätta gissa på samma antal X, men höja valören Y). Dessa höjningar pågår sedan tills en spelare tror att föregående spelare gissar för högt: Då lyfter man helt enkelt på kopparna och räknar. Finns det exakt eller fler antal (X) av valören (Y) på bordet vinner spelare 1. Finns det färre än det påstådda antalet vinner spelare 2. Förloraren får alltid dricka. Efter det börjas spelet om, och tärningarna slås igen. Den som förlorade (=fick dricka) får nu börja gissa. Spelet fungerar med fördel att köra även när man är 3-4 personer, totalsumman blir då bara potentiellt högre (svårare att gissa!). Med rätt motståndare, eller fel motståndare snarare, kan det här spelet bli riktigt intensivt med många bluffar och ruskigt seriösa kineser. Rekommenderas!

Exempel: Person 1: Jag gissar fyra stycken fyror Person 2: OK, Jag gissar sex stycken fyror Resultat: finns det fem stycken fyror på bordet vinner person 1. Tips! Vill man göra det lite svårare lyfter man inte på koppen efter att ha slagit utan bara gissar på ungefär hur många tärningar av någon valör det finns fram tills någon lyfter.

Tärningsspel nr. 2

Till skillnad från det förra spelet använder man sig bara av två träningar, samt en kopp, för att slå tärningarna i ett glas placerat mitt på bordet (och såklart massvis med öl). Denna kopp börjar först hos en deltagare, som skall slå tärningarna i koppen. Beroende på vilka siffror deltagaren får finns det vissa regler som måste följas. När en deltagare har slagit klart är det nästa persons tur att slå och så vidare.

Om den sammanlagda summan blir 2, 3, 4, 5 eller 6 – Ingenting händer, utan koppen passas vidare till nästa person. Om den sammanlagda summan blir 7 – Deltagaren som slagit tärningarna får själv fylla på alkohol, hälla upp mer  i glaset mitt på bordet och därefter slå om tärningarna. Om den sammanlagda summan blir 8 – Deltagaren som slagit tärningarna dricker upp hälften av innehållet i glaset, och därefter slå om tärningarna. Observera att om spelaren får 8 två gånger i rad så behöver denne inte dricka upp resten av glaset, så länge man inte använder små glas. Om den sammanlagda summan blir 9 – Jackpot! Hela glasets innehåll ska drickas upp innan spelaren slår om tärningara. Om den sammanlagda summan blir 10, 11 eller 12 – Händer, precis som med summan 1-6, ingenting och koppen skickas vidare till nästa person.

Fingerspelet

I detta spel används inga tärningar, här behöver du bara två händer och tillräckligt med öl. Är man fler än två vid borden kan man spela i omgångar. Det går ut på att man gör som ”Sten sax påse”, men istället för att göra ett tecken håller man ut fingrar och säger vad man tror är det sammanlagda numret. De tecknen som används är de kinesiska handrörelserna för siffrorna (Jessica har skrivit om hur de ser ut!) Spelet går ut på att man ”slår” tills man gissar rätt på den sammanslagna summan av vad händerna visar. Lyckas man, får självklart de andra dricka en rejäl klunk.

A säger 7 – visar 3 B säger 9 – visar 4 Resultat: B dricker

A säger 10 – visar 5 B säger 4 – visar 2 Resultat: inget händer

A säger 7 – visar 2 B säger 2 – visar 0 (sten) Resultat: A dricker

Sådär ja! Nu är det bara hem och öva så att du kan sätta kineserna på plats ordentligt. Kvällen är din!


Sofia Staffas