0
Skrivet den 21 april, 2016 av Jakob Davidsson i Blogg
 
 

Kinesiska fotbollsdrömmar – Damernas framgångssaga

Att kvalificera sig, att arrangera och att vinna fotbolls-VM; det är vad Kina drömmer om. Jag och fotbollsexperten Ludvig Axfjord fortsätter att diskutera den storskaliga satsning på fotboll som nu genomförs i landet och som återspeglas genom dyra spelarförvärv och enorma fotbollsskolor skapade för att drömmarna åter skall bli verklighet. Åter? Ja, de har nämligen genomförts tidigare. Medan somliga ifrågasätter de kinesiska fotbollsaspirationerna så kan man konstatera att Kina arrangerade damernas första världsmästerskap, samt att det kinesiska landslaget med bragd redan kvalificerat sig och varit rysligt nära att vinna ett världsmästerskap.

Det kinesiska landslaget för damer grundades 1986, och rankas för nuvarande som 12:a i världen. Detta går att jämföra med herrlandslaget som rankas först på 81:a plats. 1991 hölls den första VM-turneringen och det var i Kina det arrangerades. Matcherna spelades i november i Guangdong, en stad som valdes av FIFA på grund av att den tre år tidigare arrangerat en prototypturnering. Det var Norge som vann, och kineserna blev utslagna i kvartsfinal mot självaste Sverige med 1-0. Men de kommande åren skulle det visa sig att laget hade högre ambitioner och snart började de stiga i placeringarna.

 

Kinesiska landslaget

Kinesiska landslaget har redan kvalificerat sig, arrangerat och nästan vunnit VM.

 

VM i Sverige 1995 slutade det med en fjärdeplats och OS 1996 i Atlanta slutade med en andra plats. Det var under VM i USA 1999 som laget var på sin topp och hade tagit sig till finalen som skulle spelas mot USA. En rysare som skulle bli ihågkommen för avgörande straffsparkar som ledde till att USA vann med 5-4. Det var med andra ord väldigt nära att Kina vann ett VM i fotboll den dagen.

Trots förlusten så hade trots allt landslaget haft en mängd framgångar under 1990-talet. Många kineser fick i och med dessa framgångar upp ögonen för sporten och det kunde urskiljas en begynnande nationell glädje över att ta sig långt i en publiksport.

Men efter millenniumskiftet var det något som hade hänt. Kina kvalificerade sig inte ens till slutspel i OS 2000 i Sydney och i kommande världsmästerskap så gick det inte alls lika bra som tidigare. Samtidigt började det gå bättre för andra länder såsom Tyskland, Japan och ärkerivalen USA. Visserligen arrangerade Kina VM 2007, men utan att erövra några pallplaceringar. Idag är den allmänna uppfattningen att både herrlandslaget och damlandslaget hamnat i världsfotbollens periferi.

Sun Wen

Sun Wen, FIFA Player of the Century

Vad var det som hände vid millenniumskiftet? Detta är något jag och Ludvig Axfjord länge och väl försökt få klarhet i. Ett enskilt svar är svårt att slå fast, men en av anledningarna kan vara besvikelsen över förlusten i VM finalen. Samtidigt har det under lång tid varit väldigt få unga kinesiskor som börjar spela fotboll, något som hämmar skapandet av nya talanger i stil med stjärnan Sun Wen, den kinesiska fotbollsstjärnan som utsågs till Player of the Century av FIFA år 2000.

Sedan hon lämnade landslaget 2006 har det inte tillkommit några nya riktiga stjärnspelare, vilket i mångt och mycket beror på att färre och färre unga kinesiskor börjar spela fotboll. Detta är en utveckling som har pågått under hela 2000-talet bland både killar och tjejer, och ett av de största problemen för den nuvarande fotbollssatsningen att ta itu med.

Detta i kombination med att en stor del pengar som genererades under den ekonomiska tillväxten i Kina gick till att bygga upp Chinese Super League och då främst herrlagen. I början präglades sporten av riggade matcher och korruption, vilket också kan ha varit en av anledningarna till att intresset för fotboll tappade som helhet under 2000-talet.

En spaning som jag och Ludvig försökte gräva i var det faktum att när tränaren, Ma Yuanan, från storhetstiden på 90-talet lämnade sin position 2001 så började det samtidigt gå dåligt för landslaget. Ma Yuanan var tränare från 1992-2001, och tiden därefter har präglats av tränare som stannat i endast några få år samtidigt som laget inte har lyckats upprepa framgångarna. Långsiktigheten har därmed tagit skada  till skillnad från exempelvis Japans landslag, som med tränaren Noria Sasaki och hans långa närvaro utvecklats starkt i internationella sammanhang.

Fotbollsträning

Fotbollsträning i Zhanjiang. Bild: China Daily

Trots motgångarna under 2000-talet så finns det enligt Ludvig anledning att se hoppfullt på framtiden. Dagens satsningar på fotboll i Kina kommer med största sannolikhet innebära att fler blir intresserade och uppmuntras att satsa på sporten.  Även intresset för landslaget är fortfarande stort, vilket syntes bland annat under VM i Kanada 2015, då rapporten om tv-tittare i efterhand redovisade att mästerskapet sågs av runt 80 miljoner människor i Kina, vilket var flest till antalet i jämförelse med andra nationaliteter. Vem vet, kanske påbörjas snart ett nytt kapitel i det kinesiska landslagets framgångssaga.

 

Stort tack till Ludvig Axfjord, vars gedigna fotbollskunskaper möjliggjorde skapandet av denna artikelserie.

Läs del 1 och del 2 i samma serie


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!