0
Skrivet den 6 april, 2016 av Jakob Davidsson i Blogg
 
 

Kinesiska fotbollsdrömmar – Den inhemska superligan och superförvärv

En av de stora snackisarna i fotbollsvärlden just nu är vad vår svenska superstjärna Zlatan Ibrahimovic ska göra efter att kontraktet med den nuvarande klubben Paris Saint-Germain löper ut nu till sommaren. En av de mer spektakulära gissningarna som uppkommit är att den kinesiska regeringen skulle erbjuda honom 700 miljoner kronor om året för att spela i den inhemska ligan, Chinese Super League. Detta för att på så sätt höja ligans ztatus.

 

I Del 1  av artikelserien diskuterade jag i samarbete med fotbollsentusiasten Ludvig Axfjord den kinesiska ledningens ambitioner att på lång sikt skapa en fotbollskultur och ett intresse för sporten. I denna artikel diskuterar vi istället den korta sikten, då ambitionen är att kraftigt förbättra den kinesiska ligan Chinese Super League, CSL.   CSL   Ligan bildades så sent som 2004 och det lag som vunnit de senaste fem åren är Guangzhou Evergrande Taobao FC. Det som klubbarna satsar på nu är att få utländska spelare att börja spela i Kina, vilket syntes under vinterövergångsfönstret 2016, då CSL spenderade 300 miljoner USD på nya spelare. För att jämföra ligger England med Premier League på andra plats med 220 miljoner USD, och på tredje plats Kinas andradivision med 55 miljoner.

 

Strategin kan liknas vid den som använts av den amerikanska motsvarigheten Major League Soccer i USA, vilken grundades 1996. Där tog intresset fart på riktigt 2007 när David Beckham köptes av LA Galaxy. Alternativet att köpa in Zlatan kanske inte är så orealistiskt ändå. Dock har intresset för fotboll i USA aldrig nått några högre höjder, något som talar till Kinas nackdel. En skillnad värd att fundera över är dock att USA redan har etablerade lagsporter i sin nationella identitet såsom baseboll och amerikansk fotboll. Kina saknar något motsvarande och istället har dominerat inom individuella sporter såsom pingis och gymnastik. Man kan argumentera för att dessa sporter inte skapar riktigt samma publikengagemang, spänning och nationell stolthet som exempelvis en VM-turnering i fotboll.

 

Fotboll som nationell identitet

Fotboll som nationell identitet; Sveriges supportrar under EM 2012. Kan Kina skapa något liknande? Fotograf: Ludvig Axfjord

En annan skillnad som Ludvig Axfjord påpekar är att LA Galaxy förvärvade David Beckham framåt slutet av Beckhams karriär med endast ett syfte, nämligen att med hjälp av dennes stjärnstatus skapa intresse för ”soccer”. De kinesiska lagen har däremot haft den annorlunda strategin att förvärva yngre talanger, således med större framtida potential. Detta syns bland annat i den kinesiska klubben Juangsu Suning:s förvärv av den brasilianske mittfältaren Alex Teixeira.

Även om utländska spelare kan tjäna stora pengar på att börja spela i kinesiska klubbar, så har de kinesiska spelarna fått det svårt att spela i utländska klubbar. Detta beror, enligt Ludvig Axfjord, på en CSL-regel; lagen får ha max fem utländska spelare per lag, varav minst en ska vara asiat, i hela matchtruppen på 18 spelare. Denna regel innebär att de inhemska klubbarna värderar kinesiska spelare högre än vad utländska klubbar gör. I och med dessa uppblåsta marknadsvärden blir inte de kinesiska spelarna eftertraktade utomlands, vilket leder till att det blir svårt för dem att få erfarenhet av världseliten i Europa. Hur spelarnas nationaliteter skiljer sig i topplagen i Europa och Kina kan exemplifieras med laguppställningarna i det kinesiska laget Guangzhou Evergrande Taobao FC och det engelska laget Manchester City, se nedan:

Guangzhou Evergrande Taobao FC

Guangzhou Evergrande 1 Guangzhou Evergrande 2

 Manchester City FC

   Manchester City 1 Manchester CIty 2

Bilder tagna från http://www.worldfootball.net/teams/

Knäckfrågan blir helt enkelt om de kinesiska spelarna, som ska kvalificera sig och slutligen vinna VM, kan bli tillräckligt bra i den kinesiska ligan. Kan de utländska inköpta stjärnorna verkligen hjälpa kineserna att utvecklas inom fotbollen, eller måste spelarna åka utomlands för att få den utveckling och erfarenhet de behöver?

Detta var del 2 i vår artikelserie om Kinesiska fotbollsdrömmar. Del 3 kommer att handla om det framgångsrika kinesiska damlandslaget i fotboll. Bland annat storhetstiden i slutet av 90-talet, och det faktum att damlaget idag är rankat 12 i världen medan det manliga laget är rankat först på plats 96.

Del 3, Kinesiska fotbollsdrömmar – Damernas framgångssaga, kommer nästa vecka, håll utkik!

Förra delen om Kina och fotboll hittar du här. 


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!