0
Skrivet den 17 januari, 2015 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Kinesiska huskurer för halsont

Slem i halsen? Varför inte prova någon kinesisk huskur och se om det gör susen? Under vintern är människor vana vid att få fylla på sina lager med nyttig mat och kanske har en tendens att röra sig mindre än på sommaren. Detta kan leda till att kroppen har extra mycket värme och då kan det vara bra att få i sig en av de ”kalla” matvarorna t.ex. rädisor. De hjälper till att bli av med feta känslan och hjälper även matsmältningen.

kinesisk huskurRädisor innehåller förutom mycket vatten (91.7 %) vitamin a och c och dessutom kalcium. Det är enligt kinesisk medicin den mest användbara grönsaken och har även kallats den lilla ginsengen. Rädisan hjälper både immunförsvaret, matsmältningen och upptagandet av näringsämnen. Det hjälper även att stimulera blodet och hungern.

I norra Kina är luften väldigt torr och det finns inte lika stor mängd av grönsaker tillgänglig som på andra ställen, därför äter många kineser rädisor för att undvika en torr hals.  Har de fått slem i halsen botar vit rädisa detta. Det går att byta ut rädisan mot ingefära på sommaren.

Vill du inte bara äta rädisor som sådana, går det att göra en sallad med vita rädisor och honung! Strimla rädisorna och strö över honung och ät detta under ett par dagar.

Är inte rädisor alls din grej kan du enligt en annan kinesisk huskur även använda stuvade päron med kandisocker. Skala två päron och dela dessa. Häll i päronen med en tesked kandisocker och låt detta koka i 30 minuter och drick medan det är varmt!

Krya på er!


Sofia Staffas