0
Skrivet den 12 augusti, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Kinesiska instrument – Guzheng 古筝

Vi har nog alla legat där i soffan eller fotöljen med lite klassisk kinesiska musik i antingen hörlurarna eller högtalarna. Antingen har vi drömt oss bort till det där Fjärran Östern som vi vill komma lite närmre eller bara för att slappna av. För den har något mystiskt spirituellt över sig och mycket av vad som gör den kinesiska musiken så fantastisk är dess många unika instrument. Ett av de vanligaste traditionella instrumenten och det man troligtvis har i tankarna när man tänker på just kinesisk musik är såklart en guzheng 古筝. Det stränginstrument som ser ut att vara den kinesiska kusinen till vår keyboard , bortsett från all elektronik och umpa-dumpa. Det är snarare dess förfader en sisådär 100 generationer tillbaka från när de stridande staterna stred. Den spelas vanligtvis på 21 stängar med ett gäng fingerplektrum på varsin hand och det ser galet svårt ut att bemästra, tacka vet jag ukulelen.

Med ett exempel spelas här den klassiska historien ur ”Butterfly Lovers” 梁山伯与祝英台, Kinas svar på Romeo och Juliet, upp.

Men som med alla instrument behöver man inte bara spela klassisk kinesisk musik utan juriststudenten Xu Hewei från Jilin blev ett fenomen online när hon började filma in när hon spelade covers på sin guzheng.

Rolling in the Deep

My Heart Will Go On

Gagnam Style


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.