3
Skrivet den 4 oktober, 2013 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Kinesiska kändisar – del 1

De flesta av oss kan nämna minst tio kändisar i både USA, England, Frankrike etc. Men när det kommer till Kina, landet med flest folk i världen, blir det direkt svårare. De gamla Hollywood-ansiktena Jet Li och Jackie Chan känner man igen, men det finns många fler framgångsrika, snygga, eftertraktade och alldeles-för-rika kinesiska kändisar än så! Nedan hittar ni de första 5 av de 10 mest kända kinesiska kändisarna från Forbes topplista.

Li Bingbing

Denna förtjusande tjej är en skådespelerska har blivit lyxmärkenas stora ansikte utåt, där bland annat Louis Vuitton sponsrar henne med kläder och accessoarer. Li BingbingHon debuterade redan -99 med filmen Seventeen Years, vilken hon vann ”bästa skådespelerska” för på Singapore Film festival. Bara två år senare ”breakade” hon med serien Young Justice Bao, vilket gjorde henne till Kinas mest kända skådespelerska.

Idag arbetar hon mycket med klimat- och djurrättsfrågor. Hon har närmare 12 miljoner följare på den Kinesiska versionen av twitter (Weibo) och är mer eller mindre en ”mega-star” i Kina. Hon har börjat rikta in blicken mot Hollywood där hon redan varit med i filmen Resident Evil; Retribution, och ska även ska vara med i Transformers 4.

Jay Chou

Denna sångare, skådespelare och regissör kommer från Taiwan och är vad man kallar för multi-Jay Chouinstrumentalist. 1998 tog han publiken med storm när han debuterade i en
talangtävling, med sin stora talang för piano och låtskrivarande. Efter hans genomslag anställdes han av massor av olika kända kinesiska artister för att skriva låtar. Han kombinerar ofta kinesisk och västerländsk stil för att skapa R&B, rock och pop.

Som skådespelare slog han igenom med filmen Initial D, vilket gav honom priserna ”Gold Horse Award” och fick pris under Hong Kong Film Award för bästa nya skådespelare. Jay har även regisserat filmerna Secret, Kung Fu Dunk, The Treasure Hunter, True Legend mm. Som många andra Kinesiska skådespelare som blir stora sökte han sig till USA, där Jay 2011 gjorde sin filmdebut med filmen The Green Hornet.

Jay sägs ha gift sig med modellen Hannah Quinlivan i Las Vegas med ett riktig lyxigt bröllop. Bland annat bokade de en hel sektion i flygplanet för sig själva från Kina, Hannah fick en 24 karats Tiffanys-ring samt tio vita Ferraris eskorterade dem från flygplatsen till hotellet. För att ”pop-musikifiera” bröllopet var prästen var utklädd till Michael Jackson samt hade bröllopstårtor som såg ut som basketbollar…

Andy Lau

Andy LauDenne äldre herre i medelåldern kommer från Hong Kong och är även han multiartist. Han är en av Hong Kongs mest kommersiellt lyckade skådespelare sedan 80-talet, och har medverkat i fler än 160 filmer (!).

Han började sin karriär genom ett artist-träningsprogram av TVB (tv-station i Hong Kong), där han också blev känd i serien The Emissary. TV-stationen ville börja konkurrera med de koreanska och japanska tv-kanalerna och satte ihop en super-grupp, som inkluderade bland annat Andy, Tony Leung, Michael Miu vilka de kallade ”TVB:s Fem Tigrar”. Trots denna satsningen lämnade Andy stationen, som då svarade med att svartlista honom.

Hans första huvudrollsdebut kom med filmen The Truth, men han är idag mest känd för rollen som heroisk gangster i filmerna Wong Kar-wai och As Tears Go By.

Andy har varit känd för sitt välsvarvade utseende och trogna fans. Ett känt, men hemskt exempel på hans fans hysteri kring honom var när en tjej vid namn Yang Li-Juan fick råd, efter att föräldrarna sålt huset, att åka till Hong Kong för att träffa sin favoritartist. Till sin stora förtjusning fick hon träffa honom, men kort därefter tog hon självmord. I ett brev till Andy fick han reda på att detta var pga att han inte tagit henne på större allvar…

Jackie Chan

Jackie ChanHan är förmodligen världens mest kända kines och har varit filmindustrins ikon de senaste tio åren, om inte ännu längre. Han har varit med i filmer som Rush Hour, Shanghai Nights, Jorden runt på 80 dagar med flera och är fortfarande aktiv.

Även Jackie Chan föddes i Hong Kong och blev tidigt introducerad, av sin far, till Kung Fu-stilen Wing Tsun. Tidigt varje morgon gick han upp med sin far och med disciplin utövade denna sport. Vid sju års ålder skrevs han in i en jingju-skola (Pekingopera). Där fick han för första gången vara med på film i flera statist- och småroller. Han ”breakade” med filmen Rumble in the Bronx i västvärlden vilket gjorde honom världskänd.

Idag är han populär med action rullarna CZ12 och Chinese Zodiac, vilka han både skrev och regisserade. Han är tillsammans med skådespelerska Lin Feng-Jiao, som han har en son tillsammans med. Han har även en dotter utanför äktenskapet. Om ni är i Kina kan man gå på en av Jackie Chans många bio-salonger som finns runt om i Kina, där han självklart klätt inredningen med sitt välkända namn.

Zhang Ziyi

Zhang ZiyiDen mycket vackra och populär skådespelerskan hade en hit förra året med den romantiska komedin My Last Star, vilken hon också producerade. Hon kommer också spela i årets The Grandmaster kung fu film.

Denna bedårande modell föddes i Peking och började dansa på Beijing Dance Academy vid 11 års ålder. Trotts sin avsmak för den tävlingsinriktade kulturen på skolan vann hon en nationell tävling för unga i dans och började spela in tv-reklam i Hong Kong. Hennes debutfilm var The Road Home vilken vann priser på Berlin International Film Festival 2000, men det var i filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon som hon verkligen slog igenom. Hennes första amerikanska film var 2001 då hon medverkade i filmen Rush Hour 2.

Rykten går om att Zhang har varit ihop med olika regissörer, bland andra Yimou, men har aldrig varit konfirmerade. Dock var Zhang förlovad med riskkapitalisten Avviv ”Vivi” Nevo, men de separerade 2010. Idag bor hon i Hong Kong, hon har utnämnts till att vara den rikaste skådespelerskan i Kina (inkluderat Taiwan och Hong Kong). Hon har enligt uppgift tackat nej till många Hollywood-erbjudanden efter filmen ”Crouching Tiger Hidden Dragon” då hon ”bara fick offer-roller där fattiga flickor säljs till USA att bli fruar eller liknande”.

Gillade du inlägget? Gillade du det inte? Berätta det genom att kommentera här nedanför. Vi älskar diskussion och kommentarer, det är det uppmuntrar oss på Motkina.se att fortsätta skriva!

Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!