8
Skrivet den 12 oktober, 2013 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Kinesiska kändisar – del 2

Vi känner alla till Hollywood, men nu skall vi introducera er för kinesiska kändisar. För er som har läst den första delen kommer nu uppföljaren. Trots att dessa kändisar ligger längre ner på listan är det oerhört kända i Kina, de är nästan alla sponsrade och tjänar stora pengar. Det är bara en tidsfråga innan även vi västerlänningar kommer ta del av den kinesiska kulturen och kanske i framtiden kommer kinesisk film och musikindustri dominera i väst..

Eason Chang

Eason ChangÄven han är en del av Hong Kongs musikindustri och tro det eller ej så är även han både sångare och skådespelare. Han har blivit kallad ”God of Songs”, vunnit bästa manliga sångare 2003 och inte minst så har han blivit utsedd av Time Magazine som frontfigur för nästa generations Canto-pop.

Eason föddes -74 och har sina rötter i Dongguan, men skickades redan som 12-åring till England för att studera. Hans far var med i en korruptionshärva i byggbranschen under Easons debutår där fadern blev satt i fängelse. Eason slog igenom -95 i en talangtävling och sedan dess haft en raket-karriär. Dock var han med i en olycka vid en konsert 2002 när han föll av scenen och skadade skrevet, men är efter olyckan helt återställd. Under sin karriär är han mest känd för sitt album ”Special Thanks To…” och “Don’t Want to Let Go”

Idag är Chang gift med Hilary Tsui, har en dotter och ägnar mycket tid till välgörenhetsarbete.

Yang Mi

En skådespelerska som vid ett event i samarbete mellan CCTV och MTV förra året blev utnämnd till Kinas mest populära sångerska. Med hennes stora framgångar som Love in the Buff, Beijing Love Story och Wu Dang tar hon scenen med storm. Hon är för närvarande sponsrad av Pepsi och kosmetikaföretaget Wetcode.

Mi föddes 1986 i Peking och var redan som 4-åring med i den historiska tv-serien Tang Ming Huang. Sedan dess har karriären varit varierande med perioder där hon arbetat som modell. I slutet av 00-talet så slog hon igenom med tv-serierna The Return of the Condor Heroes och Chinese Paladin 6.

Idag är hon tillsammans med sångaren Hawick Lay, är aktuell med filmen Mysterious Island och har börjat producera sin första serie någonsin, en kinesisk version av Gossip Girl (förväntas heta Chinese Girl).

Huang Xiaoming

huang WongmingÄnnu en multiartist som både är skådespelare, sångare och modell. Huang har varit med i många framgångsrika filmer senaste året, bland andra Love in the Buff, An Inaccurate Memoir och White-Haired Witch.

Han föddes i Qingdao, Chandong -77 och redan som 9-åring valdes han av en filmstudio att spela huvudskådespelaren i en av deras filmer. Dock hade han själv planer på att bli en vetenskapsman, men hans lärare uppmuntrade honom att söka till Beijing Film Academy vilket han gjorde. Studenter från denna skola har oftast lätt att få jobb redan innan examen, men för Huang var det svårare. Det var inte förrän på sista dagen i skolan som han fick erbjudandet att delta i tv serien A Netizens Diary. Hans stora genombrott kom 2006 med tv serien The Return of the Condor Heroes men det var inte förrän året efter, då han skrev på ett treårskontrakt med Huayi Brothers, som han började fokusera på sin filmkarriär.

Huang är en verklig reklampelare. Under 2008 skrev han på, som första asiatiska kändisen någonsin, ett kontrakt med Gucci för att göra reklam för deras sportkollektion. Samma år skrev han också på kontrakt för Mercedes-Benz. Som om inte detta var nog är han idag sponsrad av bland annat av Tissot och Olay.

Jolin Tsai

Jolin TsaiHon är en Taiwanesisk sångare med många framgångsrika konserter i Kina och släppte förra året albumet Muse. Hon har blivit kallad Asias Dancing Queen, blivit utnämnd till bästa kvinnliga mandarin-sångerska och vunnit bästa låt vid det 24:e Golden Melody Awards

Tsai började var mycket blyg som ung och studerade intensivt engelska vilket gjorde att hon specialiserade sig på Fu Jen Catholic University i just engelska. Hon började sjunga så smått och blev upptäckt i en sångtävling arrangerat av MTV där hon vann med Whitney Hustons-låten ”Greatest Love of All”. Hon vann också passande nog ett kontrakt med Universal Music. Det markerade starten på en enormt snabb karriär som gjort henne så känd idag.

Hennes best sålda album hette ”Castle” och ”J-Games” vilket har tagit henne upp på de mest kända kinesiska artisterna. Hon är nu på riktigt på väg mot väst, och hade redan för ett år sedan konsert på Wembley i London.

Lin Chi-Ling

Lin Chi-LingTaiwanesiska TV-värd, modell och skådespelerska. Hon är känd för sin skönhet och har ofta blivit kallad ”The First Face of Taiwan”. Hon har varit sponsrad av många företag som använt hennes namn och utseende för att attrahera kunder. Hennes otroligt snabba karriär har till och med fått forskare och kommentatorer att kalla henne för ”The Lin Ching-Ling Fenomena”.

Hon föddes -74 i Taipei i Taiwan och blev 15 år gammal scoutad som modell. Dock var studierna viktigare just då, och hon hann med att ta en dubbelexamen i västerländsk historia och nationalekonomi på University of Toronto. Hon återvänd sedan hem och började arbeta som modell för företaget Catwalk Production House. När hon sedan 2002 var med i en tv-reklam i Hong Kong blev hon riktigt känd. Hon fick jobbet som tv-värdinna i ett modeprogram på Shanghai Oriental Television och hon förvandlades nästan över natten till en megastjärna.

Hon har idag varit delaktig i hela tolv filmer och är bioaktuell med den romantiska komedin Say Yes, som drog in 30 miljoner dollar bara i Kina. Hon har blivit utnämnd till Taiwans bäst betalda modell (2007), Kinas bäst betalda modell (2009) och har fram tills idag varit sponsrad av mer än 20 olika varumärken!

Hur många av dessa känner DU till? 


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!