0
Skrivet den 29 mars, 2016 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska kurer mot vårallergier

Solen är återigen tillbaka och våren är här! Tyvärr vet vi alla att för många innebär det inte bara solglasögon och en lättare jacka – det innebär också rinnande näsa, kliande ögon och vårsnuva. I kinesisk medicin förknippar man vårsnuvan med elementet Vind. Som med många andra åkommor menar kineserna att allergier är en obalans i qi och att snuvan, nysningarna och rinnandet faktiskt är symptom på blockat qi-flöde. Ordet för allergi ”Bi yuan” betyder näs-pool. Passande nog.

Sierra Tea Dried Magnolia Flower (Herbal Tea 100g)

Torkad Magnolia för te

För att lösa denna obalans i qi så använder man sig av örter som stärker qi. Beroende på vilka sympom du har använder du olika örter. Här är våra bästa tips på kinesiska kurer för att ta hand om dina allergier!

Japansk kattmynta och Feng feng – naturliga antihistamin som ger samma effekt som allergitabletter. Även vanlig kattmynta kan användas. Hittas hos homeopater och naturapotek.

Magnolia – de torkade blomknopparna används för att lösa upp slem och den tjocka känslan i halsen. Hittas på naturapotek och på nätet.

Butterbur.jpg

Skråpsläktet

Skråpsläktet – Butterbur på engelska – är kanske den äldsta allergimedicinen. Det finns spår att den har använts i 2000 år. Den ska fungera som både som allergistillande, smärtstillande och för feber. Hittas på naturapotek och på nätet.

Grönt te – alla kinesers favorit, visar sig ha antihistamin egenskaper och fungerar både för att rensa slem och stickande hals. Men även för att öppna upp näsan och bihålorna. Massor med grönt te! Hittas överallt! Desto bättre kvalitet på teet desto bättre. Unna dig bra kinesiskt grönt te!

Krysantemum – både som te och de torkade fröna ska fungera motverkande allergier och det är bara börja dricka krystantemumte innan du vet att säsongen är på gång. Hittas på naturapotek och i välsorterade matvarubutiker.

Vill du vara förberedd ska du börja behandla dina allergier så tidigt som en månad innan det är dags att börja snuva och klia i ögonen. Kineserna menar att du måste vara förberedd och kroppen redo att hantera qi-obalansen när den uppstår.

Vad har du för hemmakurer för dina allergier?


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.