0
Skrivet den 16 mars, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska namn

)

Kinesiska namn verkar udda första gången man stöter på dem. Å andra sidan tycker de exakt samma sak om våra namn.

När jag kom till Kina för 15 år sen så fick jag ett kinesiskt namn i mitt uppehållstillstånd, exakt vad det var kommer jag inte ihåg. Enda gången det användes var hos myndigheter eller på sjukhuset. Men mycket har hänt de senaste 15 åren och kineserna är mer benägna att titta i våra pass och använda våra västerländska namn istället.

Kineser väljer västerländska namn i stor utsträckning. Ofta får de ett västerländskt namn tilldelat av fröken i början av skolgången, annars väljer de ett själva. Det är inte helt ovanligt att de väljer namn efter Hollywood-hjältar, kändisar eller populärkultur. Men tänk själv, fick du välja ett nytt namn när du va fyra så kanske Tom, Henrik eller Lukas inte klinga lika coolt som Arnold eller Bruce?

I Kina har man familjenamnet först och sedan sitt tilldelade namn. I de fall en kines vill säga eller skriva både sitt västerländska namn och kinesiska namn så säger de det västerländska först. Typ Wang David Lei. Med tanke på den familje-drivna kultur Kina bygger på är det inte alls konstigt att säga efternamnet först. Du berättar vilken familj du tillhör och sedan vad du tilltalas. Det gjorde vi också för länge sedan, Jans son, Svens son, Karls son. Inga konstigheter.

Klippet ovan cirkulerade sociala medier i höstas. Det var någon som lyckats ta över telepromptern på nyheterna efter de meddelat om en tragisk flygplansolycka. Inte första gången någon skojat med kinesiska namn på det här sättet, men det är ju effektiv humor. Alla med lite kunskap om kinesiska namn inser ju direkt att det inte är på riktigt. För de utan den kunskapen framstår kinesiska namn som något förlöjligande. Men förhoppningsvis förstår alla att detta är ett skämt.

Kinalotsen har skrivit ett inlägg på samma ämne som är intressant om man vill läsa mer!

 

Här hittar du en lista på de 20 vanligaste kinesiska namnen!


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.