1
Skrivet den 10 december, 2013 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska nobelpristagare

Idag är en av mina absoluta favoritdagar på året: Nobeldagen. För att uppmärksamma denna speciella dag tänkte vi göra en dragning om de kinesiska nobelpristagarna genom tiderna. Alla pristagarna är i kronologisk ordning, tidigast först.

220px-BrattainFysikpriset 1956

Walter H. Brattain

”for their reserches on semiconductors and their discovery of the transistor effect”

Brattain fick priset som amerikan, men föddes i Kina 1902 eftersom hans far var lärare där.

 

Fysikpriset 1957

Chen Ning Yang och Tsung-Dao Lee

”for their penetrating investigation of the so-called parity laws which has led to important discoveries regarding the elementary particles”

Chen blev amerikansk medborgare 1964, men eftersom detta var efter nobelpriset ansågs han vara kines när han fick den. Nu har han flyttat tillbaka till Kina sedan 2005.

Tsung-Dao blev amerikansk medborgare 1962 och är den näst yngste nobelpristagaren, han var bara 31 år när han fick priset. Han är personlig vän med Wen Jinbao.

 

Medicinpriset 1992

Edmond H. Fischer

”for their discoveries concerning reversible protein phosphorylation as a biological regulatory mechanism”

Fischer hade en mångkulturell uppväxt och bodde både i Asien, Europa och USA. Men han var amerikansk medborgare när han fick priset och därför anses det tillfallit USA. Idag är han Honorary President för World Cultural Council.

 

Fysikpriset 1998

Daniel C. Tsui

”for their discovery of a new form of quantum fluid with fractionally charged excitations”

Ytterligare en nobelpristagare som nu är amerikansk medborgare. Flyttade till Hong Kong och blev sedan erbjuden en möjlighet att fortsätta sin forskning i USA.

 

220px-Gao_Xingjian_Galerie_Simoncini_LuxembourgLitteraturpriset 2000

Gao Xingjian

”for an æuvre of universal validity, bitter insights and linguistic ingenuity, which has opened new paths for the Chinese novel and drama”

Gao är idag fransk medborgare, där började han skriva politiska inslag i sina arbeten vilket har lett till att hans verk är förbjudna i Kina.

 

220px-Charles_K._Kao_cropped_2Fysikpriset 2009

Charles K. Kao

”for groundbreaking achievements concerning the transmission of light in fibers for optical communication”

Kao är egentligen Honorable Sir Kao, Hong Kong-kines med amerikanskt och brittiskt medborgarskap. I hans familj finns flera kända poeter och författare vilket gjort hans familj välkänd i Kina. Sedan 2004 kämpar han med Alzheimer’s.

 

Kemipriset 2010

Ei-ichi Negishi

”for palladium-catalyzed cross couplings in organic synthesis”

Född i Kina, uppvuxen i Sydkorea, med Japanskt medborgarskap, boende i USA. Ytterligare en nobelpristagare med internationell prägel.

 

Fredspriset 2010

Liu Xiaobo

”for his long and non-violent struggle for fundamental human rights in China”

Liu är den första kinesen som får Nobels fredspris. Han är den tredje fredspristagaren som inte kunnat ta emot priset på grund av fängelsevisteler. Han fick inte heller lov att ha en representant som hämtade priset i hans ställe. Han blev informerad om att han fått priset, men har sagt att han varken vetat om eller fått prispengarna.

 

240px-Mo_Yan_14_2012Litteraturpriset 2012

Mo Yan

”who with hallucinatory realism merges folk tales, history and the contemporary”

Mo är född Guan Moye, han skriver under namnet Mo Yan som betyder ”tala inte”.

 

 

Youyou TuMedicinpriset 2015

Tu Youyou

”for her discoveries concerning a novel therapy against Malaria”

Tu är född i Ningbo, 1930, och har börjat jobba med malaria vaccin redan under kulturrevolutionen. Läs mer om henne här.

 

Som ni märkt är de flesta av de kinesiska vinnarna av internationell börd. Många är numera amerikaner, men det ska tilläggas att det inte är ovanligt i detta sammanhang då många av världens största forskningscenter finns i USA. Det som är roligt är att Kina varit på Nobels karta även under Mao-regimen och att två litteraturpristagare kommer från ett land med ständig censurdebatt.

Nu väntar vi med stora förväntningar på kvällens festligheter!


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.