1
Skrivet den 9 december, 2015 av Jakob Davidsson i Blogg
 
 

Kinesiska nobelpristagaren Tu Youyou på plats i Stockholm

Snart är det återigen dags för den mest spektakulära sittningen på hela året. Nu syftar jag inte på min personliga favorit som utgörs av julbanketten för språkare och jurister på Handelshögskolan. I detta sammanhang handlar det om den akademiska elitens, celebriteternas och kungligheternas magnifika favorittillställning: Nobelbanketten.

I samband med detta bör det uppmärksammas att Kina återigen kan stoltsera med ett nobelpris till sin samling. Det är den kinesiska forskaren Tu Youyou som tilldelats hälften av priset inom medicin för sina upptäckter inom behandling av malaria, varav den andra hälften gemensamt tilldelades William C. Campbell och Satoshi Ōmura. Tu Youyou befinner sig nu i Stockholm för ta emot priset under banketten den 10 december och deltar i samband med detta även i lite olika seminarium, bland annat på Karolinska Institutet.

Tu Youyou fick under kulturrevolutionen uppdraget av självaste Mao att finna en metod för att hindra den snabba spridningen av malaria. Det var prioriterat under lång tid, till och med när all annan forskning stannades så fick Tu fortsätta. I slutet på 60-talet hade Kina väldiga problem med malaria under kriget i Vietnam, militären dog i malaria och det var inte hållbart.  Hon tog sitt uppdrag på yttersta allvar och har ägnat en stor del av sitt liv åt forskning inom detta område. I sitt sökande efter ämnen som skulle kunna bekämpa sjukdomen så hittade Tu Youyou i gammal traditionell kinesisk medicin ett omnämnande av växten sommarmalört (Artemisia annua).

Genom en egen metod lyckades hon utvinna ämnet artemisinin ur växten, som efter vetenskapliga undersökningar konstaterades kunna minska dödligheten av malaria bland människor. Upptäckten bedöms ha räddat livet på miljontals människor i Afrika och Asien, och efter ett liv i anonymitet har nu Tu Youyou fått ett prestigefullt internationellt erkännande för sitt viktiga arbete.

Vill du höra mer om Tu Youyous arbete rekommenderar vi denna korta podcast på 20 minuter från Vetandets Värld.

 

För en komplett lista med tidigare kinesiska nobelpristagare, se vår sammanställning här.

 

 


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!