0
Skrivet den 12 februari, 2016 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska nyårets femte dag

indexDet kinesiska nyåret skiljer sig från det anglosaxiska nyåret, dvs de firar den baserat på sin egen kalender och kan variera i vilket datum den infaller. I år börjar nyåret den 8 februari (dvs i måndags). Nyåret firas i flera dagar, likt jul, påsk och andra högtider och olika dagar medför olika traditioner. Beroende på vart du är i Kina och andra delar av Asien så firas nyåret under olika lång tid, allt från två dagar till två veckor. Eftersom dagarna firas något olika  så kommer en kort notis att publiceras varje dag för att vi ska hålla koll på de olika dagarna.

Dag 5.

Idag är det Caishens, 财神, födelsedag. Han är guden av rikedom och det sägs att han kunde ta i en sten och göra den till en guldklimp. Dagen spenderas med att visa sin respekt till Caishen och det anses dumt att lämna hemmet alltför länge, om han skulle få för sig att hälsa på.

Idag återöppnas alla affärer som inte redan har gjort det. Det är så att säga safe att göra det idag efter att onda andar varit ute sedan i söndags.

Idag besöker man generellt gamla klasskamrater och andra vänner från hembyn som också är på hembesök.

 

Hur har ni firat nyåret? Låt oss veta på vår Facebooksida!


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.