3
Skrivet den 8 februari, 2016 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska nyårets första dag

indexDet kinesiska nyåret skiljer sig från det anglosaxiska nyåret, dvs de firar den baserat på sin egen kalender och kan variera i vilket datum den infaller. I år börjar nyåret den 8 februari (dvs idag). Nyåret firas i flera dagar, likt jul, påsk och andra högtider och olika dagar medför olika traditioner. Beroende på vart du är i Kina och andra delar av Asien så firas nyåret under olika lång tid, allt från två dagar till två veckor. Eftersom dagarna firas något olika och från och med idag så kommer en kort notis att publiceras varje dag för att vi ska hålla koll på de olika dagarna.

Dag 1.

Natten mellan igår och idag stannar kineserna uppe till midnatt, mycket likt det vi gör. Sedan börjar man fira första dagen på nyåret vid midnatt med fyrverkerier, fest och man ger varandra röda kuvert, sk Hong Bao. Det blir tyvärr ofta en del problem med fyrverkerierna, det kan ni läsa om här

Under det kinesiska nyåret åker man generellt sätt hem till sina familjer och sina släktingar. I enlighet med kinesisk tradition och familjehierarki besöker man de äldsta släktingarna först.

Idag äter man inte kött. Det finns en tro på att att börja det nya året utan kött förlänger livet. Det är också kycklingens födelsedag.

Generellt kan man se lion dance runt om i städerna för att fira början på nya året.

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.