0
Skrivet den 10 februari, 2016 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska nyårets tredje dag

indexDet kinesiska nyåret skiljer sig från det anglosaxiska nyåret, dvs de firar den baserat på sin egen kalender och kan variera i vilket datum den infaller. I år börjar nyåret den 8 februari (dvs i måndags). Nyåret firas i flera dagar, likt jul, påsk och andra högtider och olika dagar medför olika traditioner. Beroende på vart du är i Kina och andra delar av Asien så firas nyåret under olika lång tid, allt från två dagar till två veckor. Eftersom dagarna firas något olika så kommer en kort notis att publiceras varje dag för att vi ska hålla koll på de olika dagarna.

 

Dag 3

Tredje dagen spenderas med att ägna respekt åt de bortgångna. Om du har närstående som gått bort de senaste tre åren ska dagen spenderas med att besöka gravarna och göra fint där. Vissa menar att man inte ska vistas utomhus under dagen överhuvudtaget eftersom onda andar är ute och rör sig.

Idag är första dagen då butiker och annat återöppnar efter att ha haft stängt under ledigheten. Men vissa konservativa kineser kommer fortfarande inte öppna butikerna förrän om två dagar (dag 5) för att försäkra sig om att de onda andarna är borta.

Det är grisens födelsedag!

 

Dag 4 är en fortsättning på dag tre, förutom att det är lammens födelsedag.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.