3
Skrivet den 11 februari, 2015 av Niklas Larsson i Blogg
 
 

Kinesiska Nyårsafton – De röda kuverten

de röda kuverten

Nu är det bara en vecka kvar till nyår. Då sitter alla kineser tillsammans med sina familjer över en stor middag följt av TV-tittande fram till midnatt. Lite som ett nyår med familjen i Sverige med andra ord. Det som verkligen skiljer traditionerna åt är dock de små röda kuverten som skänkes på just nyårsafton. Vanligtvis heter de just 红包(Hongbao/rött kuvert) men på nyår kallas de pengar man får för 压岁钱 (Pengar som avvärjer Sui). Detta är en version på historien bakom dessa pengar.

För länge, länge sedan fanns det en demon som kallades för ”Sui” (Namnet betyder: ”Ond ande” och har samma uttal som ordet för år, ålder.). Under nyårsafton begav sig denna ande ut för att vidröra sovande barns huvuden. Det barn som vidrörts av anden började gråta och sedan följde feber, huvudvärk och barnet blev svagsint. Därför satt familjerna i Kina alltid vakna denna natt med alla ljus tända.

En kraftig vind svepte in i stugan och blåste ut alla ljus

Ett äldre par som hade två söner. Sönerna var parets käraste små ögonstenar. På nyårsafton var de väldigt rädda att Sui skulle komma och skada deras barn så de gav barnen 8 kopparmynt att leka med. När barnen lekt sig till sömns tog deras föräldrar mynten och slog in dem i rött papper och la dem under barnens huvudkuddar. Sedan satt de sömnlösa hela den natten. Mitt i natten slogs dörren upp på vid gavel och en kraftig vind svepte in i stugan och blåste ut alla ljus. Den onda anden kom in i huset och försökte vidröra barnen men när han gjorde det sveptes kudden och barnen in i ett blixtrande ljus som kom från pengarna under kudden. Sui skrämdes till flykten och lämnade barnen ifred. Nästa dag berättade deras föräldrar vad som hänt för alla de kände och historien spred sig över hela Kina. Sedan den dagen har alla barn kunnat sova oskadda och ingen är längre rädd.


Niklas Larsson