1
Skrivet den 2 februari, 2016 av Louise Granath i Blogg
 
 

Legenden om det kinesiska nyårsfirandet

Det kinesiska nyårsfirandet följer månkalendern och infaller alltid vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket betyder någon gång mellan 21 januari och 20 februari enligt solkalendern (den gregorianska kalendern) som vi i väst i regel använder. Det kinesiska nyåret är kinesernas utan konkurrens största och mest betydelsefulla högtid, i och med årets firande 2016  blir det apans år, mer om den kinesiska zodiaken finns att läsa här.

kinesiska nyårsfirandet

Duilian

Självklart finns det också en legend om hur det kinesiska nyårsfirandet uppkom men den är inte alls lika känd och omtalad som exempelvis legenden om den kinesiska zodiakens tolv djur. Jag minns att jag fick legenden kring det det kinesiska nyåret ungefärligt berättad för mig av en kinesisk vän för ett tag sedan och försökte nu färska upp minnet genom lite hederligt googlande. Som vanligt finns det många olika versioner även av berättelsen kring det kinesiska nyårets uppkomst, men här kommer i alla fall en version som bygger på mitt minne, ett gäng halvt tillförlitliga webbkällor och en betydligt mer tillförlitlig källa i föräldrarna till en av vänner som ursprungligen är från Kina.

För länge sedan i en avlägsen kinesisk by härjade varje år vid samma tillfälle ett lejonliknande monster vid namn Nian 年 (det kinesiska tecknet för ”år”). Nian gick bärsärkagång, åt bybornas grödor, förstörde deras hus samt attackerade och till och med dödade byborna själva. En vis gammal man berättade för byborna att det enda sättet att skrämma iväg Nian var genom höga ljud och färgen röd. Nästa gång Nian kom gjord byborna som den gamla mannen sagt, de spelade på trummor, sköt smällare och hängde röda duilian (对联) och pappersutklipp utanför sina dörrar. Precis som den gamla mannen förutspått återvände Nian aldrig till byn och som ett resultat av detta går också det  kinesiska nyåret under namnet guonian(过年), ”the passing of Nian”.  

Hur stämmer väl stämmer den här versionen av legenden med dem ni fått berättade för er?


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.