0
Skrivet den 12 maj, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Kinesiska spökstäder

Tillväxten i Kina är stor, lika så urbaniseringen. Den rurala befolkningen flyttar in till städer för att arbeta, marken köps upp för en liten summa, och där bönderna tidigare haft sin mark byggs det städer. En del städer blir högbefolkade, med arbeten till invånarna – andra inte. De städer som inte lyckats benämns idag som spökstäder (ghost towns eller ghost cities). I spökstäderna varvas toppmoderna områden, där fina byggnader och lägenheter står uppradade med områden som visserligen är påbörjade, men lämnade i ett byggkaos. Inga invånare syns till så långt ögat kan nå, och affärerna är igenbommade.

Ordos_Intl_Circuit_Main_Grandstand

Ordos Intl Circuit Main Grandstand

En spökstad som uppmärksammats nyligen är Kang Bashi i Inre Mongoliet. Staden ligger knappt en timma med flyg från Peking, och skulle bli hem åt mer än en miljon människor. Idag ekar byggnaderna tomma, alldeles öde, och knappt ett tio tusental människor bor i staden.

Invånarna uppmanades att låna ut pengar till byggnationerna – det skulle ge dem bra avkastning – högre än vad banken gav – men pengarna gick förlorade. Intervjuad i SVT, berättar Li Fengyuan och hennes familj som tvingades sälja sim mark för uppbyggnaden av den nya staden. Pengarna lånade Li Fengyuan via mäklare och nu står familjen utan varken mark och pengar. Pengarna blev som bortblåsta och inget finns att hämta hos skuldsatta byggherrar. Det här är bara ett exempel av många som är försatta i samma situation som Li Fengyuan och hennes familj.

Nedan, dokumentärenChina’s Incredible Ghost Cities Will Make Your Jaw Drop” (Journeyman Pictures, 2003) som skildrar de tomma städerna som nu blivit en turistattraktion. Idag fortsätter Kina bygga med samma optimism och förhoppning för städerna, men spökstads-fenomenet kvarstår. 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.