0
Skrivet den 30 augusti, 2014 av Erik Corsman i Blogg
 
 

Kinesiska triader och Shanghais största skurk

När du hör ordet triad väcks speciella känslor till liv. Du börjar tänka på snö, doften av nejlikor och ett ekande ”dom dom dom dom, dom dom dom” men det är inte gruppen bakom superhiten Tänd ett ljus som ska diskuteras, utan  kriminella gäng och en hel del om den ökända gangstern Du Yuesheng ”Big-Eared Du”.

Triad refererar till de kriminella organisationer som i dag främst är baserad i Hongkong och Macau, men som även har avgreningar i Fastlandskina och länder med stor kinesisk befolkning så som USA och Singapore.  Ordet triad myntades av det brittiska styret i Hongkong och kommer från att triaderna ofta använde sig om triangulära symboler, och senare tatueringar.

155224.grid-6x2[10 000 människor deltog i begravningståget för de taiwanesiska triad ledarna Chen Yung-ho and Ning Lei-chia]

Den kinesiska triad rörelsen startade under 1800-talet med ett syfte att störta Qing dynastin som regerade Kina. Manchuerna som härskade under Qing dynastin styrde den kinesiska befolkningen med järnhand och utövade strikt kontroll över handel och affärsverksamhet. Triaderna höll sig under den här perioden dolda och rörelsen filosofi om lojalitet, sekretess och brödraskap växte sakta fram. Triaderna gjorde under den här tiden en förmögenhet genom att hjälpa utländska affärsmän att smuggla in opium till Kina. Enligt vissa historiker var det triadernas påtryckningar som ledde till kejsardynastin Qing kollaps 1911 och upprättandet av Folkrepubliken Kina.

Åren mellan 1920-1940 var guldår för triaderna och den ökända Shanghaibaserade triaden Qing Bang 帮 (Den gröna ligan) härjade i Shanghai. Gänget hade uppskattningsvis 100,000 medlemmar med starka kopplingar till den då styrande Guomindang.

2154216483_bbc615a6ef_b-crop2-sm

Big-Eared Du

En av de mest beryktade och skräckinjagande triadmedlemmarna under den här tiden var Du Yuesheng (”Big-Eared Du”).  Tidigare hade han livnärt sig som sötpotatisförsäljare, men omskolade sig senare till polis. Under åren som polis fick han smak för mutor och den ena ledde snabbt till det andra. 1930 var han ledare för hela Shanghais undre värld, ägare till Shanghais största handelskompani samt två banker.Han hade också den goda smaken att alltid klä sig i kinesiskt silke och omge sig av ryska livvakter.

Han byggde ett magnifikt tempel för att hylla sina förfäder och familj. Du anordnade en fantastisk invigningsfest där gräddan av Shanghai kändiselit minglade runt och roade sig, i tre dagar! Några månader efter templet hade slagit upp portarna fick den religiösa verksamheten dela lokaler med ett av Dus många sidoprojekt, Shanghais största heroinfabrik hade öppnats.

768621FB41472FB34602592C0D2Men som vi alla vet lönar sig aldrig brott – i längden. Under 30-talets senare hälft stöttade Du det nationella partiet finansiellt i utbyte mot ökad kontroll över opiumhandeln. Under de första turbulenta krigsåren när Japan anföll Kina 1937 erbjöd sig Du att sänka sin flotta av hundratals smuggelskepp för att blockera passagen till Yangtze floden för den japanska flottan. Detta blev dessvärre aldrig av och efter krigsåren blev relationen mellan Du och nationalisternas ledare Chaing Kai-shek allt sämre. Du blev efterlyst och tvingades fly till Hongkong där han dog 1951.

Inlägget har handlat mer om Big-Ear Dus strapatser än om triader. Historien om de kinesiska triaderna kommer att fortsätta i ett senare inlägg. Håll ut!

 


Erik Corsman

 
Erik bor i Lund och pluggar sin master i nationalekonomi med inriktning mot Kinas ekonomi. Han har pluggat kinesiska sen 2010 och var på utbytestermin på Tsinghua University i Peking under hösten 2012, och har även arbetat som engelskalärare i Kina. Under hösten bär det iväg för honom igen för att samla data till masteruppsatsen.