0
Skrivet den 10 oktober, 2013 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Kinesiska turister får ordningsregler av staten

kinesiska turister

Förra veckan betades ”Gyllene Veckan” av i Kina av där mer eller mindre hela landet var ledigt och hundratals miljoner människor semestrar, både inom Kina men även utomlands. För att inte skapa dispyter med andra kulturer har därför den kinesiska staten gått ut med uppförande-regler för sin befolkning på utlandsresan.

Denna lista innehåller bland annat att man inte ska diskutera den kungliga familjen när man är i Thailand, inte säga ”neger” när man är i Afrika, använda vänsterhanden när man rör andra i Indien m.m.

Detta kan tänkas komma från det dåliga rykte kinesiska turister utvecklat på senare tid. Exempel på detta är när en pojke från Nanjing skrev graffiti på det 3.500 år gamla templet i Egypten, eller när en grupp resenärer i Nordkorea kastade godis till lokala barn vilket liknades vid ”matning av ankor”.

Några exempel…

  • Rör inte folks ägodelar med fötterna i Nepal
  • Be inte om fläskkött i islamistiska länder
  • Kalla inte afrikaner ”neger” eller ”svarting”
  • Rör inte antika föremål och monument, eller rita  In general, touch antiques or draw graffiti on heritage structures
  • Visa inte bröstet eller ryggen, eller se smutsig ut på allmän plats

Olyckligtvis verkar de inte nämna något om att spotta överallt, bordskick eller slänga skräp på marken. Det kanske kommer om några år…

Mer information:
http://shanghaiist.com/2013/10/04/chinese_state_issues_64_page_guidebook_for_unruly_tourists.php


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!