0
Skrivet den 15 oktober, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Kinesiska uppfinningar – kortleken

Visste du att under Tang-dynastin år 1030 e. Kr fanns redan en fungerande boktryckarkonst i Kina? Och att den första tryckta boken antagligen trycktes så tidigt som 860-talet e. Kr. Eller att magnetkompassen och nagellacket också är kinesiska uppfinningar? Idag tar vi och tittar på lite fler #kinesiska uppfinningar

Kortleken

Första gången kortlekkinesiska uppfinningaren är omnämnd är i en bok skriven av historikern Ouyang Xiu  på 1000-talet, där Ou skriver att korten dykt upp ca 200 år tidigare. Från början lär korten använts till religiösa cermonier vid det kinesiska hovet, och man vet inte idag när korten började användas i underhållande syfte. Enligt Ou Yangxiu skall kejsar Muzong under Tang-dynastin spenderat nyårsaftonen år 969 e. Kr med att spela kort tillsammans med sina fruar.

De allra första korten såg inte ut som dem vi använder idag, formen skall ha varit var långsmal och avbildade istället mynt och blommotiv av olika slag och korten var enbart indelade i tre färger. Däremot fanns redan då indelningen av färger (sviter) även om det än så länge endast var tre istället för fyra.

Till Europa reste antagligen kortleken via Sidenvägen via dåtida Persien. I Indien använder man faktiskt fortfarande det persiska ordet ”ganjifeh” för att omnämna en kortlek.

När kortleken väl nådde Europa någon gång på 1370-talet orsakade den stora rabalder hos kyrkan. År 1376 hölls till och med ett val hos det styrande rådet i Florens då de röstade om att förbjuda kortleken över huvud taget, men resultatet blev 98 mot 25 till kortlekens fördel. Under 1400-talet i samband med att boktryckarkonsten fick fart även i Europa, alltså 400 år efter att den utvecklats i Kina, spreds kortleken över alla samhällsplan.

Till Sverige nådde korten på 1400-talet, men tillverkningen av egna spelkort kom inte igång på riktigt förrän på 1700-talet, då av Leonhard Klinckowström, utan fick importeras framför allt från Rouen och Amsterdam. Den äldsta svenska bevarade avbildningen av en kortlek är gjord av Olaus Magnus år 1555 i ”Historia om de nordiska folken”.

Apropå att spela kort, har du hört om 4-åringen som skulle spela bort 20,000 yuan?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.