0
Skrivet den 18 september, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiska vakthundar

Alla har vid något tillfälle sett dessa kinesiska vakthundar som vaktar hus, portar och trädgårdar.

Om inte i Kina så hittas de i China Towns runt om i världen och på kinesiska restauranger i alla slags utföranden. Nu för tiden tillverkas de i massproduktion av billiga material för att förse alla som vill ha dem. Förr var de väldigt exklusiva, gediget handarbete och vaktade palats, tempel och förmögna hem.

Lejonen kommer alltid i par, en hona och en hane. Honan har en lejonunge under eller bredvid tassen, hon symboliserar liv och moderligt beskyddande. Hanen har tassen på ett klot eller en glob och skyddar jorden och byggnaderna. I väst visar vi ofta upp lejonets muskler och stora man för att visa hur mäktig den är. I Kina visas istället stora tänder och stora klor för att visa på samma styrka och makt.

Lejon finns, som ni säkert vet, inte naturligt eller vilt i Kina. Det finns många historier om hur stenlejonen kom till, en av legenderna (min favorit) menar att en man kom till Kina för 2000 år sedan under Han-dynastin och berättade om Djurens Konung, ett djur mycket större och starkare än alla andra.

Kejsaren blev imponerad och sa att han skulle gifta bort en av sina döttrar till honom i utbyte mot ett exemplar av denna Djurens Konung. Mannen lämnade Kina och kom så småningom tillbaka med ett lejon som gåva till kejsaren och fick sin prinsessa. Lejonet var stort och starkt, precis som mannen utlovat, men den var också allt annat än tam, och därför blev det ett oerhört svårhanterat djur.

De blev till slut tvungna att döda lejonet, men den uppehöll bilden av att vara ett stort och mäktigt djur – tillräckligt mäktigt för att driva bort onda andar och inkräktare – varför den nu vaktar dörrar och restauranger hela världen över. Därför ser också han- och honlejonen likadana ut i Kina (idag vet vi att honorna inte har någon man), de visste bara hur en hane såg ut med sin man och stora bål. Därför skiljde de på dem med vad de har i tassarna.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.