2
Skrivet den 13 april, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinesiskt bordsskick: Ät med pinnarna i rätt hand

kinesiskt bordskick

Pekinganka

Som i alla andra kulturer finns det ett bordsskick och en kutym som kan vara bra att tänka på. För en europé på besök i Kina för första gången kan mycket verka helt absurt, men kom ihåg att kineserna blir lika förvirrade när de hamnar på finmiddag i Sverige med sju bestick och fyra olika typer av glas på bordet.

Här är iallafall några bra utgångspunkter:

 • Man äter med pinnarna – inte med fingrarna eller något annat. Pinnarna hålls lämpligen i höger hand och vänster hand används för att hålla upp risskålen, dricka med eller för att hålla cigaretten. Även vänsterhänta personer bör äta med pinnarna i höger hand, i den mån det går.
 • Stora sällskap äter ofta med en glasplatta på bordet som hålls fast av en funktion som gör att det går att snurra glasplattan. Den fungerar som en slags ”matkarusell” och snurras runt så att alla gäster kan nå rätterna. Var försiktig så ingenting halkar av plattan eller du slår i något när du snurrar. Det är middag, inte roulette!
 • När du skålar och dina bordsgrannar slår med glasen i bordet, slå du med, men skvätt inte drycken. När du skålar håller du alltid glaset lägre än värden samt den äldste vid bordet. Vanligtvis dricks hela glaset ur vid en skål. Ska du skåla mycket? Fuska!
 • Alla delar på rätterna på bordet, använd pinnarna som ligger på bordet för att föra maten till din tallrik. Bli inte förvånad om andra förser dig mat. Smaka på allting, går någonting inte att äta, låt det ligga kvar på tallriken. Det anses bra att lämna mat på tallriken – då är du ju riktigt mätt.
 • Kutym är att det finns minst en rätt fler på bordet än vad ni är antal personer i sällskapet. 5 personer delar på minst 6 rätter.
 • Använd pinnarna åt rätt håll! Smala änden tar i maten, du tar i den bredare änden.
 • Mat med ben och skal stoppas hel i munnen och sedan spottar du ut överflödig icke-mat på höger sida om tallriken, direkt på bordet/duken eller en liten extra assiett . Försök inte skala räkorna med pinnarna och kom ihåg att aldrig ta mat i fingrarna.
 • Lägg ner pinnarna när du inte ska använda dem. Stoppa inte ner dem i riset! Det är en symbol för döden och anses vara högst opassande.
 • Använd inte pinnarna för att peka på folk, de är till för att äta med, inte hytta mot folk.
 • Soppa äts med medföljande sked, inte med pinnar.
 • Räkna med att måltiden tar dubbelt så lång tid som i Sverige. Det är ett sätt att umgås, prata och mötas. Och det är ju himla trevligt!
 • Det är inte ovanligt att det serveras varmt vatten som måltidsdryck, det anses vara bra för matsmältningen och att mjuka upp kroppen. En enkel restaurang har inte nödvändigtvis kallt vatten på flaska, men det är större chans att det finns kall öl eller cola om du skulle vilja ha något annat.

 Missa inte heller vår sammanställning av hur man skall bete sig när man dricker i kinesiskt sällskap.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.