0
Skrivet den 25 mars, 2014 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Kinesiskt tebolag kopierar Socialdemokraternas logga

socialdemokraternas logga

Den kinesiska te-kedjan 8090 använder Socialdemokraternas logga på sina tekoppar. Bilder på te-muggarna har spridit sig i sociala medier, men Socialdemokraterna ser lugnt på användningen.

Nina Wadensjö, kommunikationschef för Socialdemokraterna, säger till svd att hon tycker det är lustigt. ”Man ser ju tydligt att det är vår logga så det kan inte bara vara en slump. Vi skall undersöka vad som ligger bakom det och om vi kan göra något åt det.”

Hon berättar vidare att de inte tidigare haft sådana problem internationellt tidigare, men att hon blir förvånad att det är en så pass stor kedja som använder deras varumärke. I Sverige är de mer noggranna med hur användningen av deras logga går till. Dock säger hon att det är ett större problem när man kopierar deras politik.

Socialdemokraterna skriver på sin hemsida om loggan, mest känd som ”rosen”:

”Rosen som används idag är skapad av den spanske designern Javier Mariscal… Mariscals ambition var att göra en symbol som många kunde känna igen sig i. Som är levande och föränderlig precis som vi. Rosen kan därför vara både glad, ledsen, arg eller vemodig. Rosen kan också användas i olika färgkombinationer. Men det viktigaste med rosen är trots allt att socialdemokraterna är avsändare.”

Eva Ossiansson, marknadsföringsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg menar att det är vanligt att företag gör intrång på varandras varumärken. I Kina är det fint när någon imiterar en framgångsrik produkt, det är en form att visa beröm. Hon säger att det är annorlunda syn på kopior i Kina och att Socialdemokraterna kan ha internationellt varumärkesskydd om de betalat för det.

Vi har tidigare skrivit om fenomen då kineser kopierar andra kända saker, bland annat en hel stad och även i vår första podcast.

Källa:
http://www.svd.se/naringsliv/storre-problem-nar-var-politik-kopieras_3394938.svd


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!