0
Skrivet den 8 februari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Kommunistpartiet diggar GAGA

Det var i mitten av januari som lady GAGA, via twitter, meddelade, att hennes senaste album ARTPOP kommer att släppas i Kina. Det betyder att det förbud och den placering på den svarta listan, som kommunistpartiet beslutade sig för att försätta hennes musik på, har lyfts. Det innebär att det förbud mot officiell försäljning av musiken som infördes 2011 efter att kulturministeriet ansett att hennes musik var för vulgär och smaklös för kineserna. Men lyftet av förbudet kommer inte helt utan restriktioner. Enligt CNN har t.ex. designen för ARTPOPs omslag varit tvungen att göras om. På det omslag som släppts på marknaden i Kina är kulan i mitten större och GAGA har också fått på sig ett par svarta tights. Även titeln till låten ”Sexxx Dreams” har fått göras om och har på den kinesiska versionen blivit döpt till ”X Dreams”

lady gaga

Idag finns ca 100 utländska sånger på den svarta listan. Det handlar framför allt om två typer av sånger – de med politiskt budskap och de som går som ”dålig” popmusik. Till den första kategorin kan bland annat nämnas en mongolisk rappare som dessutom blev försatt i husarrest efter att hans låt spreds på internet, även tibetanska Tashi Dhondup som fick spendera 10 månader i fängelse för att spela in samhällsfientliga sånger och Guns N’ Roses’ album från 2008 – ”Chinese Democracy.” Till den andra kategorin, den dåliga popmusiken, räknas bland annat Katy Perrys ”Last Friday Night” och Backstreet Boys ”I want it that way.
Se hela den svarta listan HÄR.

Källor:
Contactmusic – Gagas album to be released in China
CNN – China Lady GAGA ban
The Guardian – Lady GAGA and Perry: banned in China


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.