0
Skrivet den 25 juni, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Konfuciusinstitutets (孔子学院) utbredning i Sverige och världen

konfuciusinstitutetSom Kinaintresserad har du helt säkert hört talas om Konfuciusinstitutet, men vad är det egentligen, varför anses undervisningen som bedrivs vara kontroversiell, och vad har Konfuciusinstitutet med kinesisk ”soft power” att göra?

Vad är Konfuciusinstitutet?
Konfuciusinstitutet är ett ickevinstdrivande institut med syfte att främja studier av det kinesiska språket och kulturen i världen, de utlyser även stipendier för internationella studenter att komma till Kina och läsa på kinesiska universitet. Institutet bedriver kinesiskaundervisning internationellt genom lokala avdelningar men styrs från sitt huvudkontor i Peking och verksamheten ses över av det regeringskontrollerade organet Hanban (汉办). Det första Konfuciusinstitutet etablerades i Seoul 2004 och sedan dess har Konfuciusinstitutens utbredning i världen gått med rasande fart.  I slutet av 2013 fanns 440 institut etablerade i ca 100 av världens länder, 4 av dessa finns i Sverige, varav Konfuciusinstitutet vid Stockholms universitet var det andra i världen. Målet är 1000 Konfuciusinstitut världen över år 2020.

Vad är det för kontroversiellt med Konfuciusinstituten?
Konfuciusinstituten etableras inte som fristående institut utan som en del av verksamheten på de befintliga partneruniversiteten. Konfuciusinstituten står för delar av finansieringen av verksamheten (delas mellan Hanban och det utländska universitetet), de sätter läroplanen tar fram studiematerialet och rekryterar lärarna som ska undervisa. Och det är just detta som ofta är kärnan i kritiken och kontroverserna kring Konfuciusinstituten då kritiker menar att det strider mot akademiska friheten samtidigt som risken är överhängande för partiskhet och att institutionen färgar utbildningen genom politiskt urval. Kritiker menar att Konfuciusinstituten är en del av en kinesisk strategi för ökad internationell ”soft power” eller mjuk makt på svenska.

Konfuciusinstituten och ”soft power”
2009 citerades Li Changshun, Politbyråns ständiga utskott, i The Economist då han nämnde Konfuciusinstituten som en viktig del i Kinas internationella propagandastrategi, vilket uppfattas som att Konfuciusinstituten är en del av Kinas försök att vid sidan av sin ständigt ökande ekonomiska maktposition också öka sin soft power världen över. De återkommande kontroverserna kring Konfuciusinstituten och deras driftform har gjort att Konfuciusinstitut fått stänga, bland annat i Kanada.

Vill du läsa mer om vad som sagts angående Konfuciusinstituten i Sverige? 
http://www.dn.se/ledare/signerat/akademiskt-oberoende-en-trojansk-drake-pa-campus/?brs=m
http://www.svt.se/nyheter/sverige/kinesiska-staten-betalar-svenska-utbildningar
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/03/18/replik-fran-stockholms-konfuciusinstitut/


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.