0
Skrivet den 18 februari, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Kvittolotto

Min kinesiska vän och jag hade precis betalat för vår lunch då hon glatt ropade till, ”I won, I won!”. ”Vann vad?” frågade jag henne och hon pekade på kvittot hon hade fått, längst upp till höger fanns en liten ruta där hon skrapat fram 50 yuan. Till saken hör att detta var första gången någonsin hon hade vunnit på ett av dessa kvitton, så kallade taxeringskvitton, kai fapiao 开发票.

Vanligtvis när man får ett kvitto i Kina ser det ut som de kvitton vi får här hemma i Sverige, en enkelt papperslapp med siffror på hur mycket allt kostar och vad man har betalat.

Vanligtvis ser kvitton ut som de man får i Sverige

Detta betyder dock inte att affären i fråga betalar någon skatt på det som det innebär här. För att företaget ska behöva betala skatt behövs detta andra kvitto begäras, det är också ett bevis på att företaget har godkänd licens. Därför kan det hände att många ställen inte vill ge ut ett fapiao utan vill locka med billigare priser.

För att få in dessa skattepengar har skattekontor troligtvis tagit inspiration från Taiwan där systemet med kvitton som också fungerar som vinstlotter har funnits sedan 50-talet i form av nummerdragningar. I Kina och Beijing består lotterna i de fallen jag har sett av skraplotter. Vid vinst kan du begära ut summan från stället där du fick kvittot och de drar av ”vinstremsan” för att förbruka lotten.

Vill du göra det enkelt för dig så ska du alltid begära ut ett fapiao, då det är ett officiellt bevis på att du har köpt varan, ätit måltiden eller åkt med taxin underlättar det alltid ifall du skulle råka ut för en stöld, bedrägeri eller glömt ett föremål. Och viktigast av allt, du kan blir rik!

Min vän gick fram till kassan och fick ut 50 yuan som innebar att måltiden vi precis ätit blev 50% billigare.

Invoice

Lottovinst!


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.