0
Skrivet den 19 april, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Kinesisk konst: Längs floden under Qingming-festivalen 清明上河图 – Qīngmíng Shànghé Tú

Ett av de föremålen jag fick med mig hem från Kina var ett 1000-bitars pussel föreställande 清明上河图.  ’Längs floden under Qingming-festivalen’, som den även kallas på svenska, är en av de mest kända målningarna från Kina; deras Mona Lisa.

Den målades av konstnären Zhāng Zéduān 张择端 under Song-dynastin någon gång mellan åren 1085-1145.  Vad som gör målningen speciell mer än att den är oehört vacker och speglar det vardagliga livet under perioden är den enorma storleken. Tavlan är bara 25cm hög men imponerande 5,25 meter lång och ger en fantastisk panoramavy över 5 olika landskap. Mitt pussel i fråga är dock inte lika imponerande utan innehåller utvalda delar på 1 meter.

Längs floden under Qingming-festivalen - Original
Originalet från 1100-talet

Längs floden under Qingming-festivalen - 1700-talet
1700-talets version

Klicka på bilderna för full storlek

Originalet finns att beskåda i Förbjudna Staden medan den mest kända ommålningen från 1734 befinner sig i Taiwans motsvarighet, det Nationella palatsmuseet i Taipei. Då båda dessa konstverken klassas som nationalklenoder visas de tyvärr aldrig året runt utan istället vid specifika utställningar.
Nästa gång den kan beskådas antingen i dess original eller på digital skärm kommer ske under någon av museets utställningar om ”Dynastic Paintings and Calligraphy in the Palace Museum Collection”. Den 8:e rotationen av utställningen visas från den 29:e april till den 28:e juni medan den 9:e rotationen är till beskådning 4:e september till 3:e november i år.

Under Shanghai Expo 2010 visades en häftig animerad version av målningen.

 

 


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.