0
Skrivet den 18 mars, 2015 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Lao She Teahouse

För er som besöker Beijing och vill  uppleva ett potpurri av den kinesiska kulturen, men inte riktigt orkar med att sitta igenom en hel pekingopera rekommenderar jag att gå på en av Lao She Teahouse föreställningar i den centrala huvudstaden, bara en stenkast från Tiananmen Square.

Lao She Teahouse – www.laosheteahouse.com
Address: 3 Qianmen West Street, Beijing

Namnet kommer ifrån den kinesiske författaren Lao She (1899-1966) som bland annat blev känd för sin pjäs ”Tea House”. Förutom flera statyer och information om Lao She, har dagens Lao She Teahouse ingenting med Lao Shes verk att göra, men är helt klart en turistattraktion värd att besöka.

Lao She Teahouse

Lao Shes byst

Föreställningarna hålls en gång om dagen i 1½ timme mellan 19:50 och 21:20, och platserna delas upp i 5 olika prisklasser. Jag var där med mina kinesiska vänner och blev tipsad om att ta de billigaste biljetterna längst bak i rummet, vilket jag också tycker att ni skall göra, om ni inte känner att ni har massa pengar och är ute i god tid för att köpa sittplatserna längst fram, som kostar 800 SEK per person. En plats längst bak går på 250 SEK per person, och då ska man välja borden allra längst in för att få förmånen att kunna stå upp utan att skymma någon, och därmed se bättre än vad någon av prisklasserna i mitten kan erbjuda. 

Lao She Teahouse

Sämsta platsen, eller den bästa?

Lao She Teahouse

Biljetten, med all nödvändig information

Vad får man då för priset? Dels ingår det obegränsat med te, där tesorten varierar beroende på vilken årstid en besöker tehuset, vilket också är temat för föreställningarna – ”Beijing Four Season Tea”. Tillsammans med teet kommer det diverse tilltugg.

春 Vår – Jasmin-te
夏 Sommar – Grönt Te
秋 Höst – Oolong-te
冬 Vinter – Rött Te

Lao She Teahouse

Men det är ju för föreställningarna man går dit för, och det är många olika artister som uppträder under de här 1½ timmarna. För att lättare kunna ge er en bättre uppfattning kommer här en liten video på lite vad jag fick se när jag var där.

Programmet för den kvällen jag var där och videon är ifrån:

  • Tea Cermony
  • Beijing Chinese Piano Singing
  • Dance
  • Hand-Shadow Drama
  • Peking Opera
  • Long Spout Teapot Performance
  • Five-Instrument Symphony
  • Acrobatics
  • Face-Changing of Sichuan Opera
  • Chinese Kungfu

Lao She Teahouse


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.