5
Skrivet den 14 januari, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Den ultimata app-listan för den som vill lära sig kinesiska

Hur gör man för att lära sig kinesiska? Vill du lära dig, men vet inte riktigt hur? Inga problem! lära sig kinesiska

Motkina har samlat ihop massvis med information om t.ex. hur det är att studera i Kina, hur du kan lyssna på kinesiska via Spotify, lära dig höra tonernaförstå karaktärernas innebörd via Chineasylära dig slang med baijielalala, kombinera studier med praktik i Shanghai eller Ningbo och har en hel serie med kinesiska ordspråk – chengyus. Nu har vi passat på att dessutom samla ihop en hel bunt med appar som du kan ta användning av i din läroprocess. Här kommer alltså den ultimata app-listan för den som vill lära sig kinesiska!

 

Lexikon

Pleco (lexikon)

Utan tvekan varje persons vän när en besöker Kina, både för de som vill bemästra en kortare vistelse i landet, eller för de som stannar lite längre. Det finns både gratisversioner och betalversioner. I gratisversionen har du möjlighet att skriva tecknet för hand samt, samt slå i ordboken och ger många alternativ och exempelmeningar. Köper du till dig betalversionen kan via din mobilkamera scanna av en text och låta Pleco översätta den. Det är som magi! Är det värt ca 100 kr i add-on? Vi tycker faktiskt det! (Speciellt om man bor i Kina och vill öva på kinesiska precis överallt hela tiden) Kräver inte heller internetuppkoppling.

 

KT dict C-E/Hanping (lexikon)

Ibland händer det. Pleco är inte fullständigt. Då är det bra att ha extra lexikon utifall att. Erika kör med KT Dict C-E på iPaden och Hanping på mobilen. Vet inte riktigt varför, men hon tycker båda fungerar bra. Men Pleco är och kommer alltid förbli vårt förstahandsval.

 

Writtern Chinese Dictionary (lexikon)

WCC har ett gäng appar och hjälpmedel att använda sig av. Deras lexikonapp är verkligen bra och har flera andra bra funktioner, som att spara ord och lägga till dem i gloslistor mm. De har nyligen lagt till funktionen med OCR läsning, precis som Pleco, men det är helt gratis att använda några gånger om dagen! Superbra för den som inte behöver använda den hela tiden. Kräver inte heller internetuppkoppling.

banner

 

Språkutbyten/öva på tal

HelloTalk (social plattform för språkutbyte)

HelloTalk är en av våra senaste obsessions. Konceptet går ut på att du skapar dig en profil och berättar om de språk du kan, vilken nivå du ligger på och vilket språk du vill lära dig. Därefter söker du efter språkpartners över hela världen och därefter hänger det helt på er och vilken nivå ni sätter tillsammans. Kul är det i alla fall!

 

iTalki  (lärare på nätet)

iTalki är fantastiskt oavsett om man vill öva i sin egen takt eller strukturerat med en lärare. Det finns både riktiga lärare man betalar ca 100 kr i timmen för att ha privata lektioner med och amatörer som bara brinner för kinesiska. Du har möjligheten att lägga upp texter och få dem rättade och att ”bara snacka” med nya kompisar. Som ett språkkafé på nätet.

Jessica har provat privatlektioner och är jättenöjd med dem, men det är viktigt att veta att det beror ju helt på läraren – vissa är bra och vissa mindre bra. Prova en gång och gillar du inte den läraren kan du byta.

 

Ordförråd, pinyin och att skriva tecken

Chinese Writer (spel för skriva tecken)

Vilket bättre sätt finns det att lära sig kinesiska och språk överhuvudtaget, än genom att leka sig fram? Det här superspelet är både beroendeframkallande och roligt och går ut på att du skall dra karaktärer i rätt streckordning innan de faller till marken. Det är svårare än vad en tror, men när  en väl får kläm på det så glömmer en aldrig hur ett visst tecken skrivs. Det kommer med ett basförråd med ord, men det går att ladda ner gratis samlingar med t.ex. ord från HSK-proven. 

Det här superspelet är både beroendeframkallande och roligt

Chinese Writer Screenshot

WordUP (ordbok/fraser/flashcards/quiz)

Gratisapp som är kul att ha ett tag till dess att en gått igenom alla övningar. Varierade exempelmeningar som ges möjlighet att öva på i Flashcards-moment och Quiz.

Pinyin Trainer (övningar för toner/pinyin stavning)

En röst läser upp ord och därefter ges du möjlighet att fylla i vilket uttal och vilken ton som lästes upp. Här sätts verkligen hörseln på sin spets, men kräver att du har lite förkunskap för att tycka att det är riktigt roligt.

HSK Level X Vocab List (övningar i vokabulär)

Den här appen finns i 6 delar för varje HSK-prov där du ges möjlighet att öva i det vokabulär som du behöver kunna för varje HSK-nivå. Viss del av appen är upplåst och du har möjlighet att komma åt den utan att betala, men vill du ha tillträde till hela utbudet behöver du betala. Är du i seriös HSK-träning så kan jag rekommendera att betala för hela utbudet. Perfekt att ha i fickan på lunchrasten!

DR. HSK X (övningar i läsning och vokabulär)

Öva på HSK-provets hörförståelse och läsning, finns också tillgänglig för varje HSK-nivå och kommer med facit. Ett kul sätt att öva inför HSK-provet. Går att köpa till sig en utökad version så att man får tillgång till fler prov, vanligtvis finns enbart ett eller två tillgängligt.

My Chinese CopyBook (skriva tecken för barn)

Anpassat för barns lärande och har blivit en jättesuccé för barn i Kina och även expat-barn i Kina som håller på att lära sig kinesiska. Glada färger och lätt att förstå. Finns som light app gratis och hela appen för 22 kr. Kombinerar ljud och färger på bra sätt!

IMG_3639.PNG

My Chinese Copybook sceenshot

Skritter (ordförråd och att skriva tecken)

Skritter är väldigt populärt och finns både på kinesiska och japanska. Lär dig skriva tecken och bygg upp ordförståelse enligt olika ordlistor, tex HSK. Gratis första månaden och sedan en månadskostnad för att bygga upp med nya ord. Mäter även lärandet och statistik för hur det går för dig!

IMG_3644.PNG

Skritter Screenshot

Anki (ordförråd med flashcards)

Lär dig genom flashcards. Också väldigt populär app som ofta rekommenderas som stöd i lärandet. Kul funktion där du kan fortsätta plugga oavsett vilket device du jobbar på. Anki kommer ihåg vad du gjort och vad du måste öva mer på. Appen är gratis!

Busuu (som Duolingo)

Busuu bygger på principen att du lär sig som barn lär sig sitt första språk. Ett ord i taget, bygga sammanhang och meningar. Det är alltså inte en grammatikkurs, utan learning by doing lite grann. Funkar för en del, själv har jag svårt för det. Man samlar bär, som poängsystem, och det ger en ständig belöning vilket kan vara lockande som lärosätt. Appen är gratis till att börja med, vissa funktioner kostar extra.

IMG_3648.PNG

Busuu screenshot

Så! Hoppas att du fått massvis med inspo om roliga appar nu! Har du några fler att tillägga som borde upp på listan? Tveka inte och lämna en kommentar! Lycka till!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.