0
Skrivet den 21 juli, 2016 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Lärarmöten i Beijing – Lindas forsta blogg

Under de kommande två veckorna pågår ett sino-svenskt samarbete mellan Beijing Municipal Education Commission, komissionen för internationellt utbyte, svenska ambassaden i Peking och kinesiska Nageshenme.com, en hemsida som syftar till att stötta undervisningen av kinesiska i Sverige. Bakom initiativet står Gao Yu och May, två kineser som nu dedikerar all sin tid åt att hjälpa alla som läser kinesiska i Sverige.

Idag publicerar vi Lindas första bloggpost från äventyret ”Lärarmöten i Beijing”, om du missade intervjun med henne, sa kan du läsa den här.

Linda Kajonius
Hej alla som är intresserade av Kina
!

Jag heter Linda Kajonius och undervisar i kinesiska sedan tre år tillbaka på en gymnasieskola i Skövde. Just nu är jag mitt uppe i ett spännande projekt där jag har jag fått möjlighet att åka till Beijing för att vidareutbilda mig tillsammans med tolv andra lärare och högskolestudenter från Sverige. Jag kommer under ett par veckor dela med mig av mina intryck från denna fortbildning, som på kinesiska heter: 2016瑞典高中汉语教师暑期培训班och hålls på Beijing International Studies University.

Nu kommer mitt första intryck: Det slår mig att de goda lärare som jag har fått lyssna till här i Beijing verkar se undervisningen som ett erbjudande. Ett slags fin present till eleverna. De bygger upp ett momentum genom att ge lite bakgrund till det som ska undervisas och en del faktakunskap. Därefter bygger de på med mer och mer information, och följer på sätt och vis den dramaturgiska kurvan fram till det är dags för den springande punkten i förklaringen. Konstpaus. Sedan kommer den – förklaringen – erbjudandet – och många är tillfällena då man vid detta klimax får höra ”aaah” och ”oooh” från åhörarna. Till och med ”wow”. Detta tycker jag är jätteroligt. Det har nog aldrig hänt att jag har fått höra något ”wow” från mina elever mitt i ett undervisningspass. Möjligtvis ett lättat ”aha” någon gång… Men denna typ av respons fick lärare Yu (于老师) idag från flera av oss lärare från Sverige under förmiddagspasset om kinesiskundervisning i utlandet, och det var han väl värd. Det var verkligen upplysande och intressant. Och nu funderar jag inte bara på innehållet i det jag har fått höra vad gäller undervisningsmetoder, utan även hur jag ska kunna få lite fler ”ååååh” och ”aaaah” från mina elever på lektionerna där hemma!

Linda Kajonius

Utsikt från 18e våningen

Nageshenme syftar till att hjalpa svenska studenter och kinesiska larare och skapa en battre kontakt mellan de tva landernas kultur och sprak. Sidan ar stangd for Beta-testing just nu, men Motkinas lasare har mojlighet att fa en invite for att ocksa kunna ta del av sidan. Om du vill veta mer om Nageshenme kontakta yugao@outlook.com.  Kika in hemsidan för mer information om hur du blir en del av Beta-versionen. Håll utkik efter fler blogginlägg från Linda om sin tid här i Peking.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.