7
Skrivet den 13 september, 2013 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Glad lärarnas dag! (教师节)

Dags att presentera vår första bloggare! Erika bor tillsammans med sin syster i Kunming, där hon varje dag lever och andas Kina. 

lärarnas dag

Häromdagen firades lärarnas dag här i Kina. Det anses som en viktig dag för att fira en av de tyngsta stöttepelarna i samhället. En dag till för att hedra och visa uppskattning till sina både nuvarande och tidigare lärare. Nu för tiden så handlar det främst om att ge gåvor. Blommor, pengar, väskor, smycken, ja, you name it.

I Kina började man fira dagen redan år 1932 då ”lärarnas manifest” lades fram i syfte att förbättra läraryrkets status. Då firades dagen den 6e juni. Sedan dess har högtiden ändrat datum hela fyra gånger. Firandet hade dessutom ett uppehåll mellan 1951-1985 då det uppkom protester från lärarnas sida som vägrade fira deras dag på samma dag som firandet av Labor day, den 1e maj.

Det skulle dröja ändra fram till 1984 till dess att någon på nytt tog tag i saken. Då var det rektorn på Beijing Normal University som föreslog att de skulle införa firandet igen, men på en ny dag, lärarnas egna dag. Sedan kongressen 1985 har den alltså firats den 10 september varje år. Nu är en ny datumförändring kanske på gång igen. I torsdags i förra veckan offentliggjorde nämligen Legislative Affairs Office ett förslag om att flytta fram firandet två veckor så att det istället skulle infalla den 28e september. Då skulle firandet infalla samtidigt som Konfucius påstådda födelsedag. I Taiwan infaller lärarnas dag den 28e september.

I Kina har det under de senaste åren blommat upp en stor debatt gällande just själva gåvogivandet. Idag är det vanligt att skolor förbjuder lärarna att ta emot gåvor och enligt Kinas skolministerium kan en lärare som blir påkommen att ta emot en gåva få sparken, ändå är det ingen som gör någonting. Beijing Times har till och med rapporterat om företag som säljer speciella lärarnas dag-kort på taobao.com där man på ett smidigt sätt kan gömma 100- och 1000-sedlar.

Vad innebär det då för oss utlänningar som bor i Kina? Helt ärligt? Inte så mycket. Dagen rullade på precis som vilken annan. Ingenting var stängt och kineserna gick till jobbet som vanligt. Det enda tecknet på att dagen faktiskt inföll var att gatorna var översvämmade med blombuketter som kineser i alla åldrar bar runt på.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.