Allt du vill veta om Kina och lite till

 


Läs detta först!

Med blicken mot horisonten

Välkommen

Först och främst, det viktigaste… Välkommen!

Läser du detta är du en av få som fått tillgång till Motkina.se, långt innan den officiella lanseringen. Jag har under några månaders tid tänkt på det här projektet, med en rejäl höjning i intensitet under hela juli. Nu ligger Motkina.se helt plötsligt i startgroparna för lansering, och det känns helt fantastiskt. Ändå är det här bara början på en garanterat rolig, och förhoppningsvis lång, resa. Det är nu det drar igång på riktigt.

Om ni navigerar runt på hemsidan kommer ni direkt hitta ett gäng konstigheter, och mycket som inte riktigt står rätt till. Mycket behöver fortfarande slipas till innan vi kan släppa hemsidan fri ute på stora internet, många bitar som fortfarande behöver falla på plats. Med det sagt är grunden redan på plats. Ni kan börja med att ta en titt i forumet, där jag har startat en forumdel (”Om Motkina.se”) som vi kan använda till en början för att bolla idéer. Ta gärna chansen och presentera dig! Här kan du också slänga ur dig alla frågor om hemsidan, och såklart rapportera alla konstigheter du hittar.

 

”Så, vad ska jag göra då?”

Jag vill vara väldigt tydlig med att ingen förväntas göra stordåd, och skriva sida upp och ner med text om varje detalj av Kina. Vad jag däremot hoppas på är att alla som har möjlighet tar chansen och delar med sig av några erfarenheter, hur små de än må vara. Jag är helt övertygad om att vi alla har något intressant att säga, och jag kan garantera att varje sak som publiceras här kommer vara till nytta för någon.

Här nedanför har jag satt ihop en kort sammanfattning över de delar av hemsidan som skriker efter bra och nyttig information för våra Kina-intresserade vänner. Titta gärna igenom, och tänk efter om det är något du skulle kunna hjälpa till med! Återigen, bli inte skrämd av alla punkter. Kan du hjälpa till bara med något litet på någon av dem gör det fantastiskt stor skillnad i det långa loppet.

Notera att dessa punkter bara är vad jag själv lyckats tänka ut och satt ner på papper. Är det något som saknas? Säg till i forumet, eller skriv ner det direkt!

 

Guiden till Kina

 • Guide – All praktisk information inför en resa till Kina.
  • Visum till Kina – Har du nyligen förnyat visum, hjälp en kompis att fixa sitt, eller bara stenkoll på processen? Skriv några rader om det! Vad behöver man tänka på? Vad var jobbigt? Tog det lång tid?
  • Handla i Kina – Är det någon som har erfarenhet av taobao.com, alipay, kinesiskt bankkort eller liknande? Här vill vi sätta ihop en enkel ”så gör du”-lista för personen som ska stanna i Kina en längre tid.
  • Hyra lägenhet – Titeln säger sig självt. Vad ska man akta sig för? Vad behöver man tänka på? Jag själv stötte på många nya utmaningar här. Kontrakten på kinesiska, all kontanthantering, mäklararvodet, förskottsbetalningen.. Ja, ni förstår. Här finns mycket viktig information att dela!
 • Studera i Kina – Som titeln säger kommer den här delen av hemsidan tillägnas helt åt att studera i Kina. Jag kommer inte gå in mer i detalj på varje punkt här, jag tror rubrikerna förklarar det mesta. Har du pluggat i Kina? Skriv gärna en rad eller två om din skola.
  • Viktigt att veta – Tips och tricks, stora och små. Det är här vi samlar detaljerna som annars är så lätta att förbise, men som gör allt så mycket lättare.
  • Finansiering – CSN, terminsavgifter, boendekostnad. Vad är lätt att glömma?
  • Studera kinesisa – Observera att den här rubriken kommer få en helt egen sida tillägnad. Här blir det således bara en kortare introduktion (kanske till HSK-systemet?), med en länk vidare till den riktiga guiden.
  • Utbytesstudier – Vilka skolor i Sverige erbjuder bra plattformar för utbytesstudier i Kina? En kortare del för besökaren som går i tankar att börja läsa på högskolan. Kortfattade riktlinjer.
  • Skolor (översikt) – Även denna kan komma att att få en egen sida, då det kan växa till något riktigt stort. I nuläget nöjer vi oss med en snabb lista över de högskolor som finns, och 2-3 meningar om varje!
 • Resa i Kina – Nu börjar det brännas. Nu börjar det bli roligt! Den här delen av sidan kommer förhoppningsvis bli det första steget den nyfikna tar mot att upptäcka Kina. Jag uppmuntrar alla att tänka igenom sin tid i Kina – vilka ställen besökte du? På sikt kommer vi öppna en bloggkategori hel tillägnad att resa i Kina. Kanske har du en liten historia att berätta?
  • Att tänka på – Precis vad det låter. Vilka praktiska bekymmer stöter man lätt på? Vad måste man ha med sig? Borde man boka hotell och vandrarhem innan man sticker, eller gör man det på vägen?
  • Att ta sig runt – En kortare översikt över hur infrastrukturen i Kina fungerar. Hur bokar man tågbiljetter? Är bussar ett bra transportmedel? Varför är alla inrikesflyg försenade?
  • Platser att resa till – Här kan vi bygga en liten lista med fantastiska ställen man inte får missa – självklart med länkar till våra fantastiska blogginlägg om vardera ställe!
 • Jobba i Kina – På sikt kan det här växa och bli en viktig hjälpande hand för alla med sikte på att jobba professionellt i Kina. Vad ska man tänka på? Vad är jobbigast, vad får man ut av det? Hur får man med hela familjen? Skola, dagis? Skatt, pension?
 

Nyheter

Nyhetsdelen ser jag som en av nyckelpunkterna för Motkina.se, något som på sikt kan bli jäkligt häftigt. Det är här vi har möjligheten att utbilda, skapa nyfikenhet och väcka ett ännu bredare intresse för Kina. Till en början kommer vi hålla oss till att försöka de viktigaste Kina-relaterade nyheterna från svenska och västerländska aktörer, men på sikt ser jag en stor möjlighet till att även kunna bevaka de kinesiska medierna. Har du ett intresse för vad som händer i Mittens rike? Har du ett ständigt öga på de senaste nyheterna? Säg till, här finns det potential.

 

Bloggen

Det här är definitivt min favoritdel på hemsidan. Det är här vi verkligen har chansen att ge något utöver det vanliga till våra besökare. Något personligt.

 • Driver du redan en egen blogg? Faaaantastiskt! Ta chansen att plocka hem fler läsare till den – Alla som bloggar kommer självklart dels kunna signera varje inlägg med en länk till sin egna blogg, men också få chansen att lyfta fram den på andra viktiga delar av hemsidan.
 • Är du sugen på att börja blogga? Faaaaantastiskt. Varför inte göra det här? Skriv några rader då och då om din vardag i Kina, och ge både dina vänner hemma i Sverige något att följa samtidigt som du får chansen att dela med dig av dina händelser till en större publik.
 • Har du inte alls något intresse av att börja blogga regelbundet, men gillar att skriva? Självklart ska du göra det! Det finns alltid plats, och efterfrågan, på spännande gästartiklar att läsa om. Den där särskilt spännande resan du gjorde i Kina kanske? Eller varför inte en anekdot om hur du fick kämpa med den stora byråkrati-apparaten den där gången, eller vad du egentligen tycker om kinesernas beteende i tunnelbanan? Ja, ni förstår vad jag är ute efter. Intressant läsning intressant, oavsett vilket ämne det är.
 

Hur funkar det då, rent tekniskt?

Det är egentligen ganska enkelt. Vissa statiska sidor på hemsidan kommer förbli ”låsta”, men det mesta regleras genom behörigheter. Detta innebär att om ni är inne och tittar på en sida (exempelvis de som är beskrivna här ovanför), kommer det finnas en ”Redigera Sida”-knapp att trycka på högst upp i den svarta användarpanelen. Trycker ni där slängs ni direkt in i redigeraren för den sidan, där ni fritt kan skriva och ändra det ni vill. Jag håller på att skriva en snabbguide för hur själva redigeraren fungerar (det är absolut inget komplicerat), men i min iver att bjuda in er till sidan har jag inte hunnit göra klart detta än. Inget att oroa sig över iallafall – det enda man behöver tänka på är att skriva så gott man kan och klicka ”Uppdatera”. Klart! (Om någon annan redan är inne och redigerar inlägget, kommer ni få ett meddelande om det.

För den som sedan börjar blogga kommer man också ha tillgång till funktionen ”Nytt inlägg” uppe i användarpanelen. Även detta är plättlätt. Skriv texten, fixa till med rubriker, lägg in bilder, välj kategori och tryck uppdatera.

 

Ersättning

I dagsläget drivs Motkina.se indirekt av CSN, genom mitt studielån. Ideellt, med andra ord! Självklart finns dock förhoppningen att kunna bjuda in sponsorer och tillåta relevant annonsering på hemsidan.Vad jag vill vara tydlig med är att jag självklart på sikt hoppas kunna skapa lite intäkter till Motkina.se. Vad jag vill vara än mer tydlig med är att  även om Motkina.se inte är skapat för att genera vinst, så kommer självklart ändå de som är med på hela resan få sin del av kakan om det trillar in pengar.

I framtiden hoppas jag att vi kan skapa en modell med en liten redaktion (bloggare, krönikörer, nyhetsbevakare) som vill driva Motkina.se framåt. Det är vårt stora intresse och brinnande engagemang för Kina som ska utgöra grunden, men att dessutom kunna få en slant för besväret kan göra det ännu roligare.

 

Sammanfattning

Att genom att hjälpa svenskar att etablera sig i Kina, samt bidra till ökad kunskap och förståelse för landet, också främja Sveriges utbyte med Kina – både kulturellt och ekonomiskt.

Som ni ser är möjligheterna näst intill oändliga med det här projektet. Det är bara vi som sätter gränserna för hur rolig, hur hjälpsam eller hur allmänbildande Motkina.se kan bli.

Det är med en otrolig stolthet jag släpper in er på hemsidan, jag hoppas ni tycker det är lika spännande som jag gör! Oavsett på vilket sätt, och hur mycket, ni väljer att engagera er med Motkina.se hoppas jag att ni hittar någonting. Om inte annat har ni fått en ordentlig förhandstitt. Slutligen vill jag bara be om en sista stor tjänst: Vi har inga pengar att lägga på marknadsföring, inga kontakter hos stora organisationer att sprida budskapet vidare. För att nå ut till vår målgrupp (det vill säga alla som är intresserade av Kina) måste vi hjälpas åt. Detta är otroligt viktigt. Skicka meddelanden till våra facebookvänner, maila bekanta som befinner sig i Kina och dela inläggen på facebook. Lyckas vi ta tillvara på våra kontaktnät med den gamla hederliga mun till mun-metoden, så har vi redan kommit en lång bit på vägen.

 

Stort tack för att ni tog er tid att läsa! Återigen, varmt välkomna.

Gustav Jönsson, Shanghai

08062013-DSC_0433

[lastupdated]