1
Skrivet den 14 februari, 2014 av Niklas Larsson i Blogg
 
 

Recept: 辣子鸡 – Laziji – Chilikyckling


lazijiDenna chilikycklingrätt, laziji, är en självklar del i matlagningen i sydvästra Kina. Min variant är en egenkomponerad version av rätten som jag lärde mig i Kunming.

Detta behöver du:

  • 1 hel kyckling
  • Salladskål
  • Potatis (valfritt)
  • Vårlök men går lika bra med purjolök
  • Färsk ingefära
  • En hel vitlök
  • Lao gan ma
  • Sichuanpeppar, hela
  • Torkad rödpeppar – valfri mängd beroende på hur väl du klarar stark mat.
  • Soja
  • Kinesisk vinäger (inte svensk)
  • Risvin eller vitt matlagningsvin
  • Olja – Ta en olja som inte har för stark smak. Matlagningsolja eller rapsolja.
  • Koriander – Gärna kinesisk om detta finns att få tag på.
  • Salt
  • En STOR wokpanna

 

Förberedelser:

  1. Börja med att hacka kycklingen i kuber på ca 1-2 cm beroende på vad du föredrar. I Kina behåller man benen men jag brukar göra så att jag tar kycklingfiléerna och hackar dessa till kuber, sen hackar jag bara vingarna samt halsen så de får behålla benen intakta och slänger sedan resterande.
  2. Lägg kycklingkuberna i en skål och slå på soja, vinäger och risvin över kycklingen och låt det stå. Det räcker med 1-2 matskedar av allt.
  3. Skala och skär ingefäran till små smala stavar. Skala vitlöken och hacka samtliga klyftor till skivor. Ett bra mått är att ha ungefär lika mycket ingefära som vitlök när det är klart. Förbered även vårlöken, hacka till 2 cm stavar.
  4. Skär salladskålen till små kvadrater om ca 2-3 cm.
  5. Önskar du ha i potatis så skalar du dessa och hackar till små kuber.

Tillredning:

  1. Värm upp olja i pannan (ca 3 matskedar) på högsta värmen. Lägg i en näve med sichuanpeppar i oljan. Släng i kycklingen (sen även potatisen) och stek tills kycklingen är genomstekt. Har du i potatis skall denna bli mjuk. Lägg sedan ur kycklingen ur pannan.
  2. Slå på mer olja, så hela botten på pannan är täckt. Sedan lägger du i ingefäran, vitlöken samt en halv burk med laoganma (kinesisk chiliröra, som bruken till vänster, du hittar det i kinesiska livsmedelsbutiker). Jag använder den som heter ”油辣椒”. Stek tills det doftar gott.
  3. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och blanda väl. Stek i fem minuter medan du rör om då och då. Lägg på några teskedar salt.
  4. Lägg nu i salladskålen och blanda med resten. Stek tills salladskålen mjuknar.
  5. Lägg i vårlök samt ca 2 dl torkad chili (Ja du läste rätt, 2 dl). Du kan ta mindre om du är rädd att det blir för starkt. Blanda sedan och fortsätt puttra tills allt blandats är genomstekt.
  6. Lägg koriander över och blanda.
  7. Servera direkt tillsammans med ris och blandade kinesiska grönsaksrätter.

 

 


Niklas Larsson