0
Skrivet den 25 november, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Li Keqiang turnerar i Östeuropa

Premiärminister Li Keqiang besöker Rumänien för att delta i ett möte med politiska ledare från sexton länder i centrala och östra Europa. Det första mötet mellan ledarna från de 16+1 länderna hölls i Warszawa förra våren, rapporterar Xinhua.

Där lade Kina fram en lista på tolv punkter för att öka samarbetet mellan Kina och de central- och östeuropeiska länderna. Det handlar såklart i första hand om ekonomiskt och handelssamarbete, men sedan förra året har länderna också hållit ett möte för att främja turism, ett forum för kultursamarbete och dialog om utbildningspolitik.

Under de första tio månaderna av 2013 har handeln mellan Kina och de sexton länderna nått 45,4 miljarder US dollar, vilket kan jämföras med 41,1 miljarder för hela 2010. Handeln mellan länderna har ökat i snitt över 30 procent per år det det senaste decenniet.

I Rumänien tas Li Keqiang emot av sin motpart Victor-Viorel Ponta. Det är det första besöket av en kinesisk premiärminister i Rumänien på 19 år. Vice utrikesminister Song Tao beskriver Kina och Rumänien som “traditionella vänner”, men nämner inte det obehag med vilket kinesiska ledare såg protester eskalera till revolution mot det rumänska kommunistpartiet och avrättningen av partiledaren Nicolae Ceaușescu i december 1989. En händelse som stärkte kinesiska ledare i sin övertygelse att repressionen av Tiananmenrörelsen sex månader tidigare hade varit nödvändig.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter